Vendéglátás

2023.12.16. 18:50

Lelkesen kötötték a pacskert a komlóiak

A jellegzetes sváb lábbeli készítésében jeleskedik a bonyhádi Spinnstube. A fonó munkájának Baranyában is jó híre van. A komlói Német Klub tagjai a Völgység székhelyén fejlesztették tudásukat – az eseményről a teol.hu számolt be.

Bama.hu

Pacskerek színes világa fogadta a komlói vendégeket Bonyhádon.

Fotó: Máté Réka

Tizenegy komlói hölgy kötötte szorgosan a pacskert nemrég Bonyhádon, a művelődési házban. A baranyai városból érkezett vendégek a Spinnstube – fonó – tagjainak szakmai segítségével végezték ezt az alkotó és egyúttal hagyomány őrző tevékenységet. A két vármegyét ilyen szinten is összekötő kapcsolat kezdetét Köhlerné Koch Ilona és a Spinnstube tagjainak a volt bányászvárosban idén áprilisban tett látogatása jelentette. 

– A Komlói Német Nemzetiségi Önkormányzat egyik rendezvényére kaptunk meghívást – mondta el lapunknak a Bonyhádi Német Önkormányzat elnöke. – A felkérésnek megfelelően előadást tartottam a Német Klubban a hazai németek, valamint a jellegzetes sváb lábbeli, a pacsker  történetéről. Emellett a Spinnstube velem tartó tagjainak közreműködésével pacsker kiállítást rendeztünk, illetve alkalmi tanfolyamot is tartottunk a pacsker készítés alapvető fogásairól. Mindezek után több komlói asszony is jelezte, hogy szeretné, ha folytatódna ez a kezdeményezés. Örömmel ajánlottuk fel segítségünket. 

Az együttműködés újabb állomásaként ez év május elsején a bonyhádi Kränzlein Néptánc Egyesület lépett fel Komlón, a nemzetiségi napon. Most pedig a pacsker kötés iránt kiváltképp érdeklődő komlói küldöttség érkezett a Völgység székhelyére. A csoportot fogadó és kalauzoló Köhlerné Koch Ilona lelkes lokálpatriótához méltóan bemutatta a várost a vendégeknek, akik természetesen a Perczel-kúriát is felkeresték. Ez azért kihagyhatatlan helyszín, mivel itt tekinthető meg az az állandó pacsker kiállítás, mely egyrészt a szó szerint színes hagyományokról vall, másrészt ötleteket is adhat egy-egy darab elkészítéséhez. Ezen látvány adta ihletettséggel feltöltődve sétáltak át a a komlói hölgyek, jelesül a Német Klub tagjai a művelődési házba, ahol a bonyhádi fonó csapatának szakavatott útmutatásával el is kezdődött a munka. Előtte azonban megkóstolták a vendéglátók készítette sok finom sütemény mellett a jellegzetes helyi édességet is. A Schneeball – amit eredetileg a Bonyhádra érkező frank telepesek hoztak magukkal közel háromszáz éve – mindenkinek módfelett ízlett. 

– Nagyra értékeljük azt kedvességet, szeretetet, amivel bonyhádi barátaink fogadtak bennünket – jelentette ki a csapatot vezető Rónáné Lusztig Ágnes, a Komlói Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. – Miután számos pacskert kötöttünk, akadt közülünk, aki kettőt is készített, maradandó sikerélményben volt részünk. De nemcsak ez a hozadéka ennek a látogatásnak. Hanem az is, hogy együtt lehettünk, kicserélhettük gondolatainkat, feleleveníthettük régi, a mához is erőt adó hagyományainkat, tehát ilyen formán tovább erősödött egy kapcsolat. Ami bennünket illet, egészen biztos, hogy német önkormányzati, szabadidős programjaink között már a közeljövőben szerepelni fog olyan kézműves program, melynek része lesz a pacsker kötés.

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában