Együtt éltették Zrínyit

2024.01.22. 12:00

1566 ember olvasta fel a Szigeti veszedelem 1566 versszakát

A Magyar Kultúra Napját január 22-én tartják, melyet Szigetvár és a járás lakosai különleges, a világon egyedülálló módon ünnepelnek meg. Ezen a napon kerül fel az internetre az a 8 órás videófelvétel, melyet 2023. szeptember 22-én vettek fel a Szigetvári Vár Dzsámijában.

Tóth Viktória

Forrás: Deichler András

A  hadvezér és költő Zrínyi Miklós Szigeti veszedelem című hőseposzát, mely 1566 versszakból áll 1566 előadó olvasta fel az irodalmi megemlékezésen, tisztelegve a várkapitány Zrínyi Miklós és hős katonái előtt. A felvétel megtekinthető lesz Szigetvár honlapján.

A helyszínen 9 éneket olvastak fel és 6 ének videofelvételről lett bejátszva. Ez azt jelentette, hogy aznap több mint ezer ember jelent meg a helyszínen és olvasta fel a saját versszakát, melyet előre megkaptak a Szigeti veszedelemből.

Deichler András karnagy, a Szigetvári Weiner Leó AMI igazgatója, a kezdeményezés ötletgazdája elmondta, hogy a rendezvénynek óriási pozitív visszhangja volt a sikeres lebonyolítás után. A résztvevők elsősorban a rendezvény közösségépítő erejét hangsúlyozták és azt az élményt, amit nekik az szerzett, hogy ebben a történelmi környezetben mondhatták el a versszakukat.  

– Úgy gondolom, hogy valóban egy abszolút különleges irodalmi megemlékezéssel lettünk gazdagabbak, a résztvevőknek örök élményt sikerült szereznünk és ami legalább ilyen fontos, hogy ápoltuk a Zrínyi-kultuszt és ilyen különleges közös felolvasással tisztelegtünk a világtörténelemben is jelentős történelmi esemény kapcsán Zrínyi Miklós várkapitány és hős katonái előtt

 – mondta Deichler András.

A zeneiskola igazgatója még 2023 márciusában kereste meg a Szigetvári Tankerületi Központ igazgatóját, Bognár Lászlót azzal az ötlettel és céllal, hogy elsősorban a tankerület iskoláinak tanulóira építve szervezzenek egy nagyszabású irodalmi megemlékezést, mely abszolút egyedülálló lenne. Zrínyi Miklós Szigeti veszedelme úgy kerüljön előadásra, hogy az eposz mind az 1566 strófáját versszakonként más-más adja elő. Az ötlet nyitott fogadtatásra talált és további szervezők bevonása után elkezdődhetett az 1566 fő bevonása, ami jelentős logisztikai és technikai kihívás elé állította a megvalósításban közreműködőket.

Az eposz felolvasásában részt vettek a helyszínen: a Szigetvári Tankerületi Központ iskoláinak tanulói, pedagógusai és munkatársai, a Zrínyi Miklós Középiskola tanulói és pedagógusai, a szigetvári járásból jelentkezett állampolgárok, intézmények, az önkormányzat, a járási hivatal és hatóságok dolgozói, valamint civil szervezetek tagjai. Videó felvételről (8. énektől a 13. énekig): a Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium tanulói, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem honvéd tisztjelöltjei, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet munkatársai, a Székesfehérvári Selye János Egyetem hallgatói, a Zrínyi napokon résztvevő hagyományőrző egyesületek tagjai valamint turisták a várlátogatók közül.

A szeptember 22-én a közösségi médiában élőben közvetített esemény után összegyűjtötték mindazok nevét, akik részt vettek ezen az ünnepélyes megemlékezésen. A felvételt kiegészítették az előadók nevével, ami január 22-től megtekinthető lesz Szigetvár város weboldalán, mint az élő Zrínyi kultusz egyedülálló példája. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában