Mi lehet a titok?

2024.01.21. 14:00

A baranyai Stonehenge - misztikus atmoszféra lengi be a területet - galéria

Ha szembejön velem egy kép a Nagyharsányi Szoborparkról, akkor mindig az jut róla eszembe róla, hogy ez lehetne a baranyai Stone­henge.

Czeczon Enikő

Télen sem állt le az alkotómunka (1993. január)

Különleges szobrok között mászkálhat az ember, és ha nem tudja, hogy hogyan is kerültek oda, akkor egyfajta misztikus atmoszféra lengi be a területet. Pedig a park, amely a Duna-Dráva Nemzeti Park tulajdonában van, egy elhagyatott villányi kőbányára épült 1968-ban néhány fiatal magyar képzőművész kezdeményezésére. 

A helyszín egyfajta műhelyként funkcionált, hazai és külföldi alkotók érkeztek ide, hogy a szabadban alkothassanak.

Műveik pedig végül a Villányi Szoborpark és a Siklósi Alkotóház gyűjteményének részét képezték. Maga az alkotóház hivatalosan csak 1984-ben alakult meg, amit egy romos ferences kolostorból építettek ki a fiatal művészek. Ez az alkotótelep pedig hosszú ideig jelentős maradt, és 1991-ben az akkori Janus Pannonius Egyetemmel – ma már Pécsi Tudományegyetem – együttműködve művészeti mesterképzés indult, amely megmozgatta a nemzetközi képzőművészeti életet is, aminek köszönhetően szép lassan megtelt a szoborpark. 

Azonban ez nemcsak a művészeknek volt fontos helyszín, hanem a térség lakóinak is, hiszen számtalan programot rendeztek itt. Az 1980-as években vasárnaponként a Pécsi Balett társulata érkezett ki, hogy megörvendeztesse látványos műsorával a közönséget. 

Az emberek csodájára jártak ennek a különleges parknak, volt, aki meg is pihent szemlélődés közben, és napozni is kifeküdt valamelyik nem túl kényelmes alkotásra – nem volt tilos. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában