Sajtótájékoztató

2024.01.24. 14:00

A várfesztivál mellett a városrészeknek is lökést ad a nemzeti oldal

A városrészekben élők számára is kulturális, a hagyományokra és Pécs örökségére építő rendezvényeket szervez a jobboldal, amennyiben nyáron változás lesz a városirányításában – közölte szerdán Barkóczi Csaba.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: B. M.

Amennyiben júniusban a jobboldalnak szavaznak bizalmat a pécsi választók, akkor a Fidesz és a kereszténydemokraták, valamint a velük szövetséges lokálpatrióta civilek sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy a magyar kultúrát a pécsi városlakók meg tudják élni – mondta szerdai sajtótájékoztatóján az ispitaaljai Barkóczi Csaba fideszes önkormányzati képviselő. Hozzátette: Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető ezért is jelentette be az Athinay-napok elnevezéssel majdan futó pécsi várfesztivál megszervezését, valamint a Magyar Folklór Házának létrehozását. 

Barkóczi elmondta, hogy nem elégszenek meg ezzel, mert úgy gondolják, hogy minden egyes pécsi városrésznek megvan maga magyar történelmi kulturális öröksége és ennek olyan hátteret kell adni, minden polgár meg tudja élni ezt a saját lakóhelyén. Ennek érdekében felkarolják és támogatni fogják az ilyen kezdeményezéseket, ahol nincs ilyen, ott elindítják.

– A cél az, hogy minden városrészben legyenek olyan helyi lokális rendezvények, ami például jelenleg is működnek Vasason, Hirden ahol szüreti felvonulást tartanak, vagy éppen Ispitaalján, ahol külön program várja a helyieket. Fontos, hogy a helyi lakosok a hagyományokkal, a város történelmi fejlődésévél, saját városrészüknek a kulturális örökségével találkozni tudjanak, hiszen megvan a saját történelmi örökségük, akár kulturális, akár építészeti, akár társadalomszerkezeti szempontból. Ezektől a gyökerektől a szocializmus évtizedei alatt megpróbálták a lakosságot elválasztani. A választások utáni fordulatot követően komoly hangsúlyt fektetünk arra, hogy a kulturális örökségek tovább éljenek a rendezvények keretében

 – mondta. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában