Új könyv és új tárlat

2024.01.04. 15:00

Boda Miklósnak sok mindenről Itália jut eszébe

Húsz éve nyugdíjas Boda Miklós, aki könyvtárosként dolgozott egész életében, több mint negyven éven át.

Mészáros B. Endre

A Megyei Könyvtár szakembere rengeteg tanulmányt írt, legutóbb pedig 2020-ban jelent meg könyve Itáliából Itáliába – Püspökök, professzorok, poéták címmel. Jövőre lesz 90 esztendős a bölcsész, ám még számtalan nagy tervet forgat a fejében, és jelenleg is látható fotóművészként egy tárlata, az „Erről jut eszembe” – Gondolat­ébresztő Itália címmel a PKK Apáczai Művelődési Házban. A kiállítást január 9-ig lehet itt megtekinteni. 

A Csorba Győző-díjas irodalomkutató 2003-ban vonult nyugdíjba, de azóta sem állt le egy pillanatra sem. Közismert például Olaszország szeretete, ahol hosszú időt töltött ösztöndíjas kutatóként és ahová mintegy negyedszáz turistautat vezetett, sőt, pár esztendeje 85 évesen is vitt ki egy csoportot. Mostani kertvárosi tárlatán is dominál az itáliai hangulat, a mediterrán pillanatok, összesen 120 fotón. Erről az alkotó úgy fogalmaz, mindig azt fényképezem le, amiről eszembe jut valami érdemleges. Itt most az olaszos színekre, extrákra koncentráltam, olyan esetekre, ahol egyetlen szóval kifejezhető a lényeg. 

A három éve megjelent könyvét is érdemes átnézni, mert döntően a Mecsekhez, Pécshez, valamint Olaszországhoz kötődő püspökökről, írókról, költőkről és tudósokról szól (például Janus Pannoniusról, Csorba Győzőről, Neszmélyi Miklós vagy Klimó György püspökökről, vagy a Mecsekszabolcsról induló Arató Pálról, aki a római Gregoriana Egyetemen tanított egyháztörténetet. 

Boda Miklós 2024 tavaszán lesz 90 éves, de továbbra is igen aktív. Új könyvet ír, versekkel (egyetemi éveiben kitűnő poéta hírében állt, és a napokban jelent meg a Jelenkorban öt verse) történetekkel az életéből, természetesen itt is lesz olaszos vonal. Emellett tematikus fotótárlatokat állít össze korábbi képeiből – tudni kell, hogy napjainkban is aktívan fotózik, elsősorban portrékat készít digitális géppel, a felvételekből pedig papírképek születnek. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában