Az ifjúsági regényekhez is jól ért a szerző

2024.01.20. 16:40

Csak száztizenkilenc oldalból áll a kötet, mégis képes felborzolni az olvasó idegeit

Még 2023-ban volt lehetőségem elolvasni Fritsi Pétertől A székkészítő című regényét, és annak ellenére szerettem azt a könyvet, hogy nem vagyok nagy horrorrajongó, mert ezek a történetek úgy képesek belemászni a fejembe, hogy aztán napokig képtelen vagyok jól aludni. De biztos vagyok benne, hogy mostantól bármilyen kötet érkezik az írótól, még horror is, el fogom olvasni.

Czeczon Enikő

Fotó: F. P.

Amit A székkészítő biztos elárul a szerzőről, az az, hogy rendkívül jó a stílusa, a történetei érdekesek, olvasmányosak, szórakoztatóak, jól bánik a szavakkal, és egyértelműen ért a feszültségkeltéshez, amit a novemberben megjelent Szemét dolgok című regényében is megtapasztalhat az olvasó. 

Őszintén bevallom, hogy amikor kiderült számomra, hogy 13-14 évesek a szereplők, akkor megijedtem, bár nem értem miért, hiszen Harry Potter története is 11 évesen kezdődik. Miután ezen gyorsan túltettem magam, az oldalak csak úgy repültek. Az első pár oldal úgy húzott be, hogy képtelen voltam letenni, és szerintem ebben az is szerepet játszik, hogy az első oldalak olyan érzést váltottak ki belőlem, mint amikor először vettem kezembe Stephen King Tom Gordon, segíts! című regényét. 

A történetben Beatrix, azaz Trixy a főhősünk, az ő gondolatait és érzéseit ismerjük meg. Az olvasó vele együtt járja be egy képzeletbeli baranyai falu helyeit, és a környékén fellelhető erdős részeket, miközben régi barátnője eltűnése után nyomoz kutyájával, Mazsival és újdonsült barátjával, Medárddal, azaz Medivel.

Ez alapján ez a történet lehetne szimplán egy felnövéstörténet, viszont már az elején rájövünk, hogy ez nem lesz ilyen egyszerű. Misztikus és kissé horrorisztikus elemeket is felvonultat a szerző és a nagy csavar sem szájbarágós, tökéletesen illeszkedik a történetbe. 

A 12–16 éves korosztállyal érdemes megismertetni ezt a regényt a benne olvasottak miatt, hiszen hiába csak 119 oldal, de szól a barátságról, az árulásról, a szerelemről és a döntéseink súlyáról is. A kötet végére pedig a Szemét dolgok cím számomra már nem csak egy elemet takart. 

Január 19-én még közelebb kerülhetnek a történethez a fiatalok és szüleik, hiszen a komlói Pannon Ablakban tart családi felolvasó estet Fritsi Péter, délután 6 órakor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában