Bama.hu videó

2024.01.10. 14:00

Renoir Budapesten: meghosszabbították a népszerű kiállítást – most mi is felfedeztük! (videó)

A budapesti Szépművészeti Múzeum sikeresen meghosszabbította a közönség által lelkesen fogadott Renoir-kiállítást. A Festő és modelljei című tárlat igen nagy érdeklődés mellett zajlik, érkezésükkor kígyózó sorokban várták a látogatók a belépést, sokan vonattal, busszal érkeztek más városokból, köztük Pécsről is.

Mohay Réka

Fotó: Havran Zoltán

A tárlat eredetileg január 7-én zárult volna, de meghosszabbították, így január 21-ig láthatók a francia impresszionista mester alkotásai. 

Amint arról az Origo.hu is beszámolt, a jelenlegi kiállítást december 19-ig közel 200 ezren látták. A tárlatot a Párizsi Musée d’Orsay és a Musée de l’Orangerie közreműködésével szervezték meg, és több mint húsz külföldi közgyűjtemény kölcsönzött műtárgyakat a Szépművészeti Múzeumnak. A tárlat a művész életét és alkotói fejlődését mutatja be kronológiai és tematikus elrendezésben, beleértve a Szépművészetiben őrzött csaknem harminc Renoir-alkotást is. 

A tárlaton megtekinthetjük a Szépművészeti Múzeum által 2019-ben megvásárolt alkotást, a Fekvő női aktot (Gabrielle), annak további változataival együtt.

A kiállítás bepillantást ad a művész portréfestészetébe is. Renoir, a fény és szín festője, élettel és melegséggel töltötte meg portréit. Az impresszionista stílusnak megfelelően élénk színekkel és laza ecsetkezeléssel dolgozott, ezzel olyan összhatást teremtve, amely képes azonnal magával ragadni szemlélőit.

Renoir portréin általában vidám, optimista hangulat jelenik meg. Gyakran ábrázolta az embereket szórakozás közben, piknikezve vagy táncolva, ebben a környezetben megörökítve alakjainak arcjátékát. A társadalom különböző szereplőiről készített portrékat, szívesen mutatta be modelljeit és témáit szokatlan szemszögből. Renoir portréfestészetében gyakran jelenítette meg az ábrázolt személyeket körülvevő természeti elemeket, például kerteket vagy a környező tájat. Ez hozzájárult a képek üde, könnyed atmoszférájához.

Előszeretettel ábrázolt női modelleket. Szépségük vászonra viteléhez lágy, kerek vonalakat, finom bőrtextúrákat jelenített meg. Különlegesség, hogy néhány bronzszobor is látható, melyet a különböző műfajok iránt érdeklődő képzőművész Richard Guino szobrász segítségével készített. 

– Renoir portréművészete a lehető legközelebb hozza hozzánk szereplőit – fogalmazott Sárosi Nóra, a Szépművészeti Múzeum pécsi származású tárlatvezetője. – Emberábrázolásának közvetlensége annak is köszönhető, hogy sokszor családtagjait és barátait vitte vászonra. Különböző társadalmi rétegből származó alakjai által a századfordulós Párizs hétköznapjait, nők és férfiak sajátos szokásait, a kor divatját, lényegében a festő közvetlen környezetét ismerhetjük meg. Mindezt nem szociológiai szempontból, hanem őszinte rokonszenvvel, derűvel és jóindulattal szemlélteti – állapította meg Sárosi Nóra.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában