Sokat tettek Pécsért

2024.01.21. 19:44

Ünnepelt a város: idén két Tüke-díjat is kiosztottak - galéria

Mára már hagyománnyá vált, hogy Pécs város szabad királyi rangra emelésének napja előtt tisztelegve átadják a Tüke-díjat. Az elismerést 2004-óta olyan személynek ítélik oda, akik Pécs fejlődéséhez példamutató tevékenységével jelentős mértékben hozzájárult. Az idei esztendőben is január 21-én adták át a díjakat a pécsi székesegyházban.

Czeczon Enikő

Fotó: LP

Az ünnepi esemény keretében minden érdeklődő számára szentmisét tartottak, majd ezt követően adták át a 21. Tüke-díjat, a 7. Ifjúsági Tüke-díjat, valamint a Civil Szervezetek Díjának átadására is sor került a rendezvény keretében.  

KETTEN RÉSZESÜLTEK TÜKE-DÍJBAN 2024-BEN

Sokrétű munka: számos neves jogtudós témavezetője is volt a díjazott

Az egyik díjazott Dr. Kiss László jogtudós, egyetemi tanár, az állam- és jogtudományok akadémiai doktora, a MTA tagja, akinek kutatási területe a jogalkotás, az önkormányzatok alkotmányos helyzete és jogalkotási kérdései. 1998 és 2016 között az Alkotmánybíróság tagja.  

Fotó: LP

Számos monográfiát jelentetett meg a tanácsok, illetve a rendszerváltás után az önkormányzatok jogalkotási funkciói területén. Kutatta a jogon belüli ellentmondások kérdéskörét is. Jelentős a tevékenysége a doktori eljárásban, számos neves jogtudós témavezetője volt (Petrétei József, Darák Péter stb.). Egyetemi oktatóként kezdetben közigazgatási (államigazgatási) jogot és pénzügyi jogot, később alkotmányjogot és törvényhozástant oktatott.  

Sokrétű munkája során mindenkor aktív, kezdeményező magatartást tanúsított, nyitott volt a folyamatok megújítására, érdemi segítője a jogon belüli ellentmondások felszámolását szolgáló szakmai törekvéseknek.  

Munkája során különös hangsúlyt helyezett a szakmai ismeretanyag átadására, melynek során a jogi képzésben jelentős számú, magasan képzett szakember kerülhetett ki az egyetemi képzésből. Felkészülten, meggyőzően érvelt és magyarázott, így befolyást tudott gyakorolni, az új, a jobb befogadását illetően. Szakmai javaslatai mindig előremutatóak voltak. Ha kellett, mert és tudott a bírálat hangján fogalmazni, mely jól mutatja nyíltságát, és az ügyek iránti nyitottságát. Munkáját a hitelességre való törekvés szándékával végezte.  

Munkájával, kapcsolataival, emberségével, kapcsolatteremtő készségével kivívta környezete megbecsülését, bizalmát. Köztiszteletben álló személyiség.  

A csapatmunkát helyezte előtérbe bárhol is dolgozott

A másik pécsi polgár, aki a rangos elismerésben részesült Dr. Dóczi Tamás idegsebész, professzor emeritus, a MTA tagja.

Hosszú út vezetet a Szegedi Orvostudományi Egyetemtől, angliai, majd svájci kitűnő klinikákon, magas szintű speciális tudást szerezve, a Pécsi Orvostudományi Egyetem Idegsebészeti klinikájának tanszékvezető egyetemi tanári beosztásáig, ahol a klinikát is több mint két évtizedig vezette.  

Mint kitűnően felkészült egyetemi tanár, emberközpontú személyiségéből fakadóan kinyitotta és mások számára is elérhetővé tette a tudás útját. Vezetői munkájában, bárhol is dolgozott, a csapatmunkát helyezte előtérbe. Olyan csapatot nevelt ki maga köré, amelyben tudományosan minősített idegsebész szakorvosokkal, magasan képzett ápoló személyzettel, kiemelkedő színvonalú operációkat hajtottak végre az idegrendszer operálható betegségeinek sikeres gyógyítását illetően.  

Az elért gyógyító eredmények meggyőzték a betegeket, hogy a gyógyulás reményéért érdemes erre a klinikára jönni. A gyógyult betegek sokasága, dicséri, mert az emberek hitét adta vissza, orvosi tudásával, emberségével, elkötelezettségével, alázatával.  

A hosszú és komplikált műtétek után is voltak számára feladatok, mint például az idegsebészet tárgykörébe tartozó kutatói munka, vagy a folyamatosság szempontjából meghatározó oktatói munka, hogy mind többen megtudják, mennyi ragyogó lehetőség van az újabb és újabb műtéti eljárásokban. Örömmel végzi, a témavezetői munkát a doktoranduszképzésben. Témavezetettjei közül, sokan szereztek tudományos fokozatot.  

Dóczi Tamás életútja, eddigi tudományos, publikációs aktivitását jelzi a megjelent több mint 600 közlemény, amelyből 473 folyóiratokban, és több mint 350 külföldön is megjelent. Számos Tudományos szervezet tagja, elnöke  

A Diagnosztikai Központ egyik alapítója, amelyben több mint kétmillió beteg sorsát, nagyban segítette a modern képalkotás.  

ÁTADTÁK A DÍJAT IFJÚSÁGI KATEGÓRIÁBAN IS

Számos hazai és nemzetközi jogi versenyen szerepelt a díjazott

A hetedik alkalommal átadott elismerést a 2024-es esztendőben Jávorszki Bendegúz Hunor a PTE ÁJK III. éves hallgatója.  

Széleskörű aktivitása példaértékű az egyetemen belül és kívül, hazánkban és külföldön egyaránt. Tehetséges és felkészült, szorgalmas egyéniség. Demonstrátor a Büntetőjogi Tanszéken, az ELSA pécsi titkára, a PTE ÁJK Kari Tanácsának tagja, az Óriás Nándor szakkollégium alelnöke.  

Gyakornokként rendszeresen részt vesz külföldi munkákban, hazai és nemzetközi jogi versenyeken, ahol a különféle jogi érvelés-technikai lehetőségek „éles” helyzetekben való bemutatására van lehetőség. Eredményesen szerepelt a 2022-ben és 2023-ban Nürnbergben a nemzetközi büntetőjogi perbeszéd versenyen. 2023-ban OTD Büntetőjogi Perbeszédverseny „ügyész” kategóriában első helyezett. A II. Országos Jogi Disputa versenyen második helyezést ért el. Tanulmányi eredményei kimagaslóak. Figyelemre méltó eredményei és ismert személyisége a PTE és Pécs város hírnevét is öregbíti.  

EMLÉKÉRMET KAPTAK AZ ARRA ÉRDEMESEK

Folyamatos, ambiciózus, fáradhatatlan munkáját ismerték el

Elismerésben részesült Tillai Gábor történész, muzeológus, idegenvezető, a Tájak Korok Múzeumok egyesület vezetője.

A TKM egyesület 1987-től; kapcsolódott az országos TKM mozgalomhoz, s attól kezdve irányításával kapcsolódtak abba a közművelődési programba, amellyel rendszeresen tájékoztatják a pécsi, baranyai polgárokat az aktuális régészeti feltárásokról, néprajzi eseményekről, a képtári gyűjtemények gyarapodásáról is.  

E mellett időről időre szerveznek természeti sétákat a Mecsekben, barcsi borókásban tudós kollégáik vezetésével. A szerveződés működtetése Tillai Gábor folyamatos, ambiciózus, fáradhatatlan munkájának köszönhető. Az általa irányított tevékenység jól szervezett, éves programokra épül, műveltségterjesztő, a résztvevők számára élményt adó események sorozata.  

Sokat tett a klasszikus és kortárs művészet, mind teljesebb bemutatásáért

Bozóky Anita közgazdász, tanár, művelődési menedzser is emlékérmet vehetett át a 21. díjátadon, aki miint művelődési menedzser kapcsolódott be, Pécs város kulturális életének szervezésébe. Munkája szinte valamennyi művészeti ágra kiterjedt. A Művészetek és Irodalom házával, a magas művészeti és művészi minőség bemutatását segítette elő menedzserként, később igazgatóként.  

Sokat tett a klasszikus és kortárs művészet, mind teljesebb bemutatásáért, az új művészeti kísérletek befogadásáért, az önálló karakterekkel bíró szellemi műhely eredményes működéséért.  

Kiemelt figyelmet fordított az irodalom, különösen a kortárs irodalom műveinek és szerzőinek bemutatására, a határon túli magyar írók, költőknek is otthont adva. Mindemellett az irodalomtörténeti és egyéb elméleti konferenciák, irodalmi estek, kerekasztal beszélgetések, stúdió színházi események is teltházas programokat jelentettek igazgatói tevékenysége alatt.  

A ház kiállításai felölelték a kortárs képző és iparművészet, a fotó és építőművészet területét. Mindezekben is, vitathatatlan, jó érzékkel, innovatív gondolkodással végezte irányító tevékenységét.  

Hosszú, vezetői éveket töltött a művészeti tevékenység másik bölcsőjében a Zsolnay Örökségkezelő területén. Az itt végzett munkája nagymértékben hozzájárult az EKF sikeréhez, Pécs város kulturális életének gazdagodásához.  

Ugyanígy sikeres és elkötelezett tevékenységet folytatott a Pécsi Egyházmegyénél, a turisztika területén. Az általa irányított munkában a nyitottság jól szolgálta az egyházmegye tárgyi, vallási és szellemi örökségének bemutatását, a közjóra való fordítását.  

Pályája során mindenhol, jól működő, sikeres tevékenységgel és csapattal valósította meg, a mások számára örömöket biztosító tevékenységet.  

Elévülhetetlen érdemeket szerzett a gyógyszerészképzés indításában

A harmadik személy, aki emlékérmet vehetett át a közért folyamatosan tevékenykedő Dr. Szabó László Gyula Professzor emeritus, gyógyszerész, botanikus, mezőgazdász, gyógynövénykutató.

1942-ben született. Szülővárosában érettségizett, biológiatanára Horvát Adolf Olivér  ciszterci paptanár az egész életpályájára meghatározó személyiség.[2] A Budapesti Orvostudományi Egyetem Gyógyszerész karán 1965-ben kapott gyógyszerészi diplomát. 1970-ben gyógyszerész doktori címet, 1976-ban mezőgazdasági tudomány kandidátusa (PhD) címet, 1978-ban mezőgazdaság tudományi doktori címet szerzett. 1989-től címzetes egyetemi docens, 1993-tól címzetes egyetemi tanár, 1994-től habilitált doktor biológia tudományágban. 2000-ben megkapta az MTA doktora (DSc) tudományos címet. 1997-től 2001-ig Széchenyi Professzori Ösztöndíjas. 1998-tól a Szent István Tudományos Akadémia rendes tagja.  

A munkahelyei, példás, sokrétű, elismerésre méltó életutat takarnak, amelyet a szerénység, de a folyamatos tenni akarás jellemez. PTE, ÁOK Gyógyszerésztudományi Szak, Gyógyszerészeti Intézet, professor emeritusa, ahol elévülhetetlen érdemeket szerzett a gyógyszerészképzés indításában.          Életpályáján számos kutatási területen tevékenykedett.  

A professzor óriási tudása mellett tiszta emberségét, barátságos, közvetlen viselkedését, természet szeretetét, szülőföldjének, Pécsnek és Baranyának szeretetét, szolgálatát, hangsúlyozottan kell kiemelni.  

Amit Horvát Adolf Olivér tudós botanikus, ciszterci tanár pécsi házának tatarozásáért és emléktáblájának elkészítéséért, emlékének őrzéséért tett és tesz, szintén elismerésre érdemes, egyedülálló küldetéssel végzett munka. Orvos és gyógyszerésztörténeti munkássága szerteágazó, pl. Pécs patikatörténetének feldolgozása, vagy a Dr. Brantner Antal patikatörténeti múzeumának kialakítása, gondozása is különleges feladata volt.    

A Mecsek teák, egyéb gyógynövénytermékek készítésének szorgalmazója, maga is többféle gyógytea összeállítója, a gyógynövények legkiválóbb ismerője. Sokrétű munkája mellett számos köztestületben is tevékenykedik, többek közül kiemelve a legfontosabbakat: A Magyar Tudományos Akadémia Botanikai Bizottsága, a Szent István Akadémia, valamint az International Allelopathy Society tagja. Mindezek mellett hosszú éveken át a Pécsi Városszépítő és Városvédő Egyesület Környezetvédelmi Szakosztályának vezetője.  

Fontos és alapos tevékenysége érzékelhető a KTK-án

Az emlékérem díjazottjai között szerepel Dr. Bélyácz Iván a közgazdásztud. doktora, Professzor emeritus, az MTA tagja.

Oktatói tevékenysége a vállalati gazdaságtan, majd a beruházás elmélet, a vállalati pénzügyek és kockázatelemzés irányába fordult, mely témák egyben kutatási területei. Mindezek tapasztalatai közvetlen környezetünk gazdaságában is jól hasznosíthatók.  

Fontos és alapos tevékenysége érzékelhető a Közgazdaságtudományi karon, az igazán kiművelt emberek képzését biztosító Doktori Iskolában, melynek vezetője.  

Pécsi állása mellett, Kolozsváron is tanít, magyar nemzetiségű közgazdászhallgatókat.  

Munkája a tudományos területre is kiterjed, nem kevés feladattal az MTA-ban és annak helyi bizottságában. Elkötelezett oktatói pályafutása filozófiájaként, a tudományra nevelés fontos szempont. Motivált, elkötelezett, a gyors változásokra reagálni tudó személyiség.  

Nyitott és befogadó, elkötelezett híve az együttműködésnek. Ennek szemmel látható megvalósulása érzékelhető mentori tevékenységében, a Doktori Iskolában. Példás tevékenysége, kutatómunkája, kapcsolatrendszere, helyi szinten is nagymértékben hozzájárul az egyének, vállalkozások, vállalatok igényesebb tervező és a megvalósítást segítő, optimalizáló munkájához, mikro és makroszinten egyaránt.  

Jelentős eredményeket ért el a beruházások döntési és finanszírozási ügyeiben, a vállalati teljesítmény mérésének különböző aspektusait vizsgálva. Ezt a tudást hallgatóinak, környezetének, előadásain, publikációiban átadja. Számos könyve jelent meg. Iskolaalapító tevékenysége ismert és elismert. Hazai és nemzetközi szaktekintély.  

Munkáját a közérdekében végzi, felelősségteljesen, hitelesen.  

HÁROM SZERVEZET IS DÍJAT VEHETETT ÁT

Nemzetközileg elismert szervezetté nőtte ki magát  

A civil szervezet kategóriában elismerésben részesült a 30 éve működő Pécs - Normandia Lions Club.

A Club alapítói és önkéntesei nehéz utat jártak be alapításuk óta. Mára, egy nemzetközileg elismert, világviszonylatban is egyedülálló feladatot ellátó szervezetté fejlődött. A klub tagjai önzetlenül, elhivatottan és elszántan tevékenykednek.  

A civil közösség jó érzékkel ismert fel egy-egy megoldásra váró társadalmi szükségletet, igényt. Így valósult meg elsőként - példamutató összefogásuk és kezdeményezésük eredményeként - a LIONS Szülőszállás, amely az ország első olyan intézménye, mely azzal a céllal jött létre, hogy a pécsi klinikákon kezelt, súlyos (többségében tumoros) betegséggel küszködő gyermekek szülei számára ingyenes szállást nyújtson a gyermekek gyógykezelésének teljes időtartama alatt. Ma 10 szobában 28 ágy áll a szülők rendelkezésére. A minden igényt kiszolgáló ingyenes szülőszállás néhány év alatt a gyógykezelés elengedhetetlen részévé vált.  

A szülőszállás működtetése mellett 2010-től a klub egy másik tevékenysége is állandósult. Ez a LIONS Suli Alternatív Napközi. Ezzel a tevékenységével a Club újabb állami feladatot vállalt fel. A Suli alapvető célja a tanulási nehézséggel, magatartási, illetve beilleszkedési zavarral küszködő és/vagy szociálisan hátrányos helyzetű általános iskolás gyermekek korrepetálása, tanulmányi felzárkóztatása, valamint szabad idejük tartalmas megszervezése. Az ideérkező diákok (20-25 diák), személyre szabott felkészítést kapnak.  

Az országban elsőként indították útjára a Nincs akadály pótvizsgára felkészítő ingyenes tábort, mely a klub és a Pécsi Tudományegyetem Oktatási Igazgatóságának közös mintaprogramjaként valósul meg 2014 óta folyamatosan. A tábor kiemelt célja, hogy segítséget nyújtson azon rászoruló családok számára, akik anyagi áldozatot már nem tudnak hozni gyermekük felkészíttetésére, másrészt védőhálót nyújtson az amúgy esélytelen gyermekek számára a lemorzsolódás ellen.  

A klub a nyári szünetekben tartalmas, igényes programokat szervez a gyermekek számára, ilyen a Nyomozás a városban tábor (2010 óta), melynek keretében Pécs rejtett értékeit fedezik fel a gyerekek játékos – interaktív módon, ill. a Hidak a szórványba elnevezésű táborok, melyekben a pécsi gyermekek mellett határon túli (kárpátaljai, erdélyi, vajdasági, horvátországi) magyar gyermekek is megismerkedhetnek Pécs történelmével, nevezetességeivel.  

A klub számtalan egyéb aktivitása is figyelemre méltó.  

A Pécs-Normandia Lions Club fennállása 30 éve során és napjainkban is kiemelkedően sokat tett és tesz a családokért, gyermekekért. Társadalmilag hasznos tevékenységével élhetőbbé teszi városunkat, gazdagítja Pécs szellemiségét, arculatát.  

A magyar irodalom egészének fontos része a folyóirat

Díjat vehetett át az ünnepségen a 65 éves évfordulóját ünneplő Jelenkor

A „Jelenkor” című pécsi irodalmi és művészeti folyóirat országunk egyik legjelentősebb, magas színvonalú folyóirata. Országszerte ismerik és olvassák, határainkon kívül is.  

Pécsett szerkesztik, szervesen kötődik a városhoz, de ugyanakkor a magyar irodalom egészének fontos része. Kitartóan magas színvonal, amelyet képvisel.  

A folyóirat modern arculatát Tüskés Tibor főszerkesztő alakította ki. Az évtizedek során, olyan főszerkesztők neveit sorolhatjuk föl, mint Szederkényi Ervin, Csorba Győző és Bertók László. A „Jelenkor” mai főszerkesztője, rangjának és minőségének őre, Ágoston Zoltán 1999-től áll a lap élén. Immár negyedszázada.  

A klasszikus modernség hagyományaiból is táplálkozó Mészöly Miklóst követően ide adták írásaikat az új nemzedékének tagjai, Esterházy, Nádas és társaik. A „Jelenkor” ma is hitelesen képviseli ezt a magas esztétikai színvonalat. Az elmúlt időszak magyar irodalomtörténetét nem lehet megírni a „Jelenkor” tevékenységének értékelése, elismerése nélkül. A folyóirat rendszeresen közli a városhoz kötődő szerzők értékes műveit, tanulmányokat publikál a pécsi irodalom múltjáról, s hírt ad a pécsi irodalmi műveltség és tudományos élet fontos eseményeiről.  A „Jelenkor” annak a pécsi hagyománynak az örököse, amelyet 1941-ben Várkonyi Nándor teremtett meg folyóiratával, a „Sorsunk”-kal.    

Nélkülözhetetlen, hasznos munkájukért részesültek elismerében

Az Országos Mentő Szolgálat Pécsi Regionális Szervezete is a díjazottak között szerepelt 2024-ben.

Az OMSZ t Dél-dunántúli Regionális szervezete 75 évvel ezelőtti megalakulására/újjáalakulására emlékezve, Pécs város, és a régió mentési és betegszállítási feladatainak érdekében végzett, nélkülözhetetlen, hasznos, munkájukért, kiemelten hangsúlyozva a folyamatos ellátást, el kell ismerni az OMSZ Pécsi Regionális Szervezetét. 

A város és a régió polgárai számára, elhivatott tevékenységüket, elkötelezetten, az ellátásra szorulókra kiemelten figyelve, magas fokú empátiával, sokszor nehéz körülmények között is, színvonalasan látják el. Elhivatott szakembergárdájukkal kialakították és működtetik a „Hivatás az életért” szellemiséget, amely jellemzi ezt a közösséget. Ezzel erősítik a megyeszékhelyi színvonalas földi és légi mentésirányítási és mentési feladatok sokszor ember próbáló megvalósulását. A szolgálatnál tevékenykedő bajtársak, hisznek a mentés fontosságában, örömében.  

Elsődlegesnek tartják az ellátásra szoruló embertársaink irányába forduló fokozott figyelem megvalósítását. Az így elért hírnév, városunk polgárainak, a környező civil társadalom megbecsülését, a mentésben résztvevők felé irányuló őszinte bizalmat is jelenti. Külön kell hangsúlyozni, a társadalmi felelősségvállalás irányába ható innovációjukat, amellyel az életmentő ismeretek elsajátítását segítik a laikusok számára. Utólag is ki kell emelni a pandémia időszakában végzett elismerést érdemlő tevékenységüket.  

Az áldozatos szívvel végzett szolgálatukkal, a közösségért érzett szolidaritást példázzák. Hozzájárulnak emberi értékeink megbecsüléséhez.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában