Lokálpatrióta szeretne lenni

2024.02.02. 20:00

Az irodalom lehet szórakozás, öngyógyítási eszköz, tudatos tanulási folyamat, illetve rejtvény

Pécsen egyre több programot szerveznek az irodalom keretében. Ilyen például a 2023-ban indított Ez neked irodalom? és A Nagy vad nyomában nevet viselő események, amelyek szervezője Rónoki Bertalan.

Czeczon Enikő

A kommunikáció- és médiatudomány, valamint szociológia alapszakkal rendelkező rendezvényszervező, barista és író majdnem minden alkalommal felteszi azt a kérdést eseményein, hogy mit jelent az illető számára az irodalom. Így beszélgetésünket mi is ezzel kezdtük, csak most ő kapta meg ezt a kérdést:

– Úgy érzem, hogy most eljött az idő, hogy akasszák a hóhért 

– mondta jókedvűen az Ez neked irodalom? szervezője. 

– De szerintem az irodalom lehet szórakozás, öngyógyítási eszköz, tudatos tanulási folyamat, illetve rejtvény. Szórakozás azért, mert el tudjuk vele ütni az időt lefekvés előtt, vagy utazás közben. Öngyógyítási eszköz és tudatos tanulási folyamat, mert a szövegekben sokszor találkozunk olyan történetekkel, amelyek számunkra adnak valamit. Segítenek egy helyzetet feldolgozni, vagy új információkhoz jutunk. Rejtvény, mert van mögötte bújtatott tartalom, amit meg kell fejteni.

Említettük beszélgetésünk során a személyes jelenlétet igénylő rendezvényeket, valamint azt, hogy mennyire fontos az, hogy az alkotók találkozzanak a közönséggel.

– Az alkotó és az olvasó között létrejövő kommunikáció segítséget tud nyújtani ahhoz, hogy mondjuk az olvasó el tudja dönteni, hogy szeretné- e elolvasni a szerző kötetét – fejtette ki véleményét Rónoki Bertalan. – Egy irodalmi fesztivál úgy működik, mint egy sajttál. Felsorakoztatnak többféle sajtot, azaz könyveket, amelynek bemutatóját meg tudom hallgatni, mondhatni belekóstolok a kötetbe, ami végül segít döntést hozni.

2023-ban indította útjára Rónoki Bertalan az Ez neked irodalom? és A nagy vad nyomában című irodalmi rendezvényeket, amelyeknek céljáról így mesélt:

– Cserkész voltam, és ebben a közegben mindenki igyekezett aktív lenni. Ugyan nem szervezőként voltam jelen ebben a környezetben, de meg voltak a magam feladatai. Hiába kerültem ki ebből a miliőből az aktivitás velem maradt. Ekkor fordultam még jobban az irodalom felé, és rájöttem, hogy nincsenek rendszeres író-olvasó találkozók Pécsen, mert nincsen rá kapacitás vagy mondjuk anyagi forrás. De nekem fontos volt, hogy legyenek ilyen események a városban, amelyeken bemutatnak fiatal szerzőket a vidéki közösségnek. Évek kellettek ahhoz, hogy végül elinduljon az Ez neked irodalom? programsorozat, de végül megvalósult, amelyet jelöltek a 2023-as Made in Pécs-díjra az év eseménye kategóriában.

A rendezvényszervezőnek felcsapott Rónoki Bertalan szeretne lokálpatrióta lenni, és szeretne az adott közösségért tenni. A cserkészet tanította meg arra, hogy csak úgy lehet elérni valamit, ha elkezdjük, mert ha csak ülünk, mint hal a szatyorban, akkor nem fog semmi történni.

– A Magyar Máltai Szeretetszolgálatnál részt vettem egy egyetemistáknak szóló programban, ahol, megtapasztaltam, hogy elsőre a közösséget kell rehabilitálni csak utána következhet az épített környezet. Ha nem így történi, akkor a környezet ugyanúgy le romlik majd– mesélte Rónoki Bertalan. – Hátrányos helyzetű településekre jártunk, és ezek a tapasztalatok is formálták a szemléletem, és motiváltak, hogy vágjak bele a szervezésbe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában