Színház az élet

2024.02.20. 14:40

A Déryné Program Baranyában több előadást hoz el márciusban is

Változatos színházi élmények várnak a térségben élőkre a közeljövőben is. A Déryné Program Baranyában márciusban és áprilisban több előadással készül. Szászvár, Mágocs, Komló és Pécsvárad lesz a következő hónapok négy helyszíne, ahol Baranyában színház várja az érdeklődőket.

Mohay Réka

A Déryné Program Pécsváradon kedden, február 20-án is készül egy előadással, a Rózsa story a Pécsváradi Művelődési központban 19 órától kezdődik. Az Urban Verbunk előadása Rózsa Sándor és a betyárok történetét dolgozza fel tüzes táncszínházi produkcióban. 

Déryné Program
Déryné Társulat elkápráztató előadásokkal lép színpadra.
Fotó: Kállai-Tóth Anett, Kiss Zoltán 

A Déryné Program márciusban is kínál előadásokat

Március 3-án Szászváron 18 órától  tekinthetjük meg a De mi lett a nővel? című előadást a Szent István Közösségi Házban. Az előadást Kiss Csaba Anton Pavlovics Csehov novelláiból állította össze, rendezője Béres László. A három férfi színész (Győrffy András, Kárp György, Szélyes Ferenc) által tolmácsolt produkció kerettörténete szerint a 19. század végén három megviselt színész elindul a kietlen országúton Bikulina bankár estélyére. Útközben a társasági élet egyik mitikus nőalakjáról, a bankár unokahúgáról, Irináról pletykálnak, ábrándoznak. – A különös dramaturgiájú történetben szerelmek és csalódások, kivégzések és foghúzások, öngyilkosságok és ellenvonatok kavarognak Irina Bikulina ártatlan, mégis felkavaróan buja, szenvedélyes alakja körül – írják az alkotók. A készítők a következőképp összegzik a színpadra vitt bemutatót:

A történet örök – három férfi mesél egy nőről. Három férfi, három színész, három utazó. És egy látszólag soha véget nem érő utazás – ha úgy tetszik, az élet színpadán.

Előadásunkban három, az élete zenitjén túl lévő erdélyi vándorszínész mesél, amelyben a nő az eltűnt ifjúságot, a régmúlt korokat és az emlékezés által szerzett boldogságot, a melankolikus és elégikus nyugalmat jelképezi. Mi az a mi a három idős csepűrágót összetartja? Az emlékezés, az egymásnak mesélés gesztusa. Vagy a színház.

Egy biztos: mindannyiunkban él egy Irinia. Egy nő, valami, akire vagy amire emlékezni szeretnénk, mert az emlékeink tartanak életben minket.

Március 10-én Mágocson a Művelődési Házban 18 órától az Oberon Társulat Bündeltanz produkciója lesz ismét látható, melyet Baranya sváb lakóinak jogfosztása, vagyonelkobzása és elűzése ihletett, személyes történetek alapján feldolgozva az eseményeket.

Március 26-án Pécsváradon kerül sor újabb bemutatóra 19 órától a Művelődési Központban. Márai Sándor: A Kaland című művét a József Attila Színház társulata hozza el Baranyába. 

Dr. Kádár Péter professzor minden tekintetben sikeres. Karrierje szárnyal, fiatal felesége, Anna pedig irigylésre méltóan gyönyörű. Ám tökéletes élete épp azon a napon hullik darabjaira, amikor kinevezik az egyik legnevesebb klinika vezetőjévé

 – olvasható a társulat ajánlójában Márai katartikus drámájáról, melyet „szenvedélyes szerelmi és karriertörténetnek” neveznek.

Április 16-án Komlón pedig a Déryné Társulat Nem élhetek muzsikaszó nélkül lesz látható a Színház- és Hangversenyteremben. A produkció Móricz Zsigmond regényének színpadi feldolgozását hozza el a közönség számára. A szerelmi történet középpontjában álló, kedélyes földbirtokost, Balázst, és feleségét, Pólikát Kaszás Mihály és Vas Judit Gigi alakítja majd. Az előadás rendezője a Déryné Program igazgatója, Kis Domonkos Márk.






 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában