STALKER: Tisztogatás

2024.02.04. 17:50

Egy óriási klasszikus különleges folytatása

A piknik az árokparton a sci-fi irodalom egyik legnagyobb klasszikusa – nem meglepő hát, hogy az univerzum, amelyet teremtett, tovább él.

Bama.hu

Arkagyij és Borisz Sztrugackij könyve 1972-ben jelent meg, a maga korában is nagy siker volt, de elismertségéhez nagyban hozzájárult Andrej Tarkovszkij Stalker című filmje, amely ezt a művet vette alapul. Aztán jó ideig semmi nem történt – majd jött egy újabb rész, aztán egy még újabb, egy még újabb, és elindult az úthenger.

Egy hivatalos honlap így írja le a jelenséget: „A S.T.A.L.K.E.R. könyvek egy elképzelt fantasy világban játszódnak. Nehéz jól körül írni, vagy összefoglalni, hogy a sorozat miről szól. Talán nem is lehetséges, mert a S.T.A.L.K.E.R. könyvek egy teljesen önálló, mintegy spin-off regényciklusként működnek. Szinte mindegyik könyv saját karakterekkel és történettel rendelkezik, különböző szerzők tollából, kevés összefüggéssel. Ez abból fakad, hogy a sorozatot csak az alaptörténet köti össze: a könyvek cselekmény egyazon univerzumban játszódik, ám különböző történeteket ismerhetünk meg. Így mások a szereplők motivációi, illetve a kalajdaik középpontjában is más események állnak. Ez az alaptörténet az, hogy a Földre ismeretlen, titokzatos idegen lények látogatnak el. A földönkívüliek nagyon hamar eltűnnek,  kapcsolatba sem lépnek az emberekkel, viszont nem nyom nélkül. A Föld azon hat pontja, ahol az idegenek leszálltak, megváltozik. Szokatlan paranormális események kezdenek történni, ezért ezeket a területeket amiket később Zónának neveznek el, lezárják. Persze nagyon sokan be akarnak jutni kalandvágyból vagy azért, hogy az ott hagyott idegen tárgyak összegyűjtésék."

Nos, ebben a világban játszódik a Tisztogatás is. A hivatalos ismertető szerint "Általánosan elfogadott, hogy a Zóna instabil, de még instabilitásának is megvannak a maga határozott alapjai. Így például mindenki tudja, mire számíthat a Kordonoknál, illetve a határt ellenőrző katonaságtól.

A terület egy része Hvorosztyin tábornok parancsnoksága alá került. És az új seprű új módon seper. Hvorosztyin biztos benne, tudja, mit és hogyan kell megszervezni a Lezárt Zónában. A tábornok a saját feje után megy, közben űzi a maga játékait. Ambíciói ráadásul sokkal tágabbak, mint a Határvidék feletti ellenőrzés. Az egész Zónát akarja a hatalmába keríteni."

Különleges kalandban lesz tehát részünk, ha nekiveselkedünk ennek a könyvnek – és ne lepődjünk meg, ha a befejezése után azzal a lendülettel már fordulunk is rá a következő kötetre! 

Alekszej Gravickij: S.T.A.L.K.E.R. - Tisztogatás

Metropolis Media, 2023.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!