Szökőnapon is látható lesz

2024.02.18. 14:40

A Pécsi Balett nagyszabású produkciója Dubrovay László zenéjével vette alapul Goethe művét

A Pécsi Balett különleges előadása február 28-án és 29-ei szökőnapon, illetve március 24-én és 26-án is látható lesz a Pécsi Nemzeti Színház nagyszínpadán. A Faust, az elkárhozott zenéjét Dubrovay László zeneszerző Kossuth-díjas Érdemes művész alkotta meg.

Mohay Réka

Fotó: PNSZ

– A Faust, az elkárhozott zenéje az elmúlt 70 év egyik legnagyobb szabású eredeti balett-kompozíciója. A cselekmény dramaturgiája számomra lehetőséget nyújtott sokféle hangvétel, gesztus-és mozdulat gazdag zenei anyag megteremtésére, amely szolgálja a tánc és a mozgás közlésrendszerével együtt a harmonikus színpadi megvalósítást – fogalmazott a darabbal kapcsolatban a zeneszerző.

Faust, pécsi balett
Faust

A Faust koreográfiáját Vincze Balázs Harangozó-díjas Érdemes művész, a Pécsi Balett művészeti vezetője készítette

– Kortárs zeneszerző művéhez koreográfiát készíteni nagy megtiszteltetés, de nagy felelősséggel is jár. Dubrovay László Kossuth-díjas Érdemes művész, a Nemzet Művésze elkészítette a Faust részletgazdag szinopszisát, majd arra alkotta meg a monumentális zeneművet. A Faust, az elkárhozott című előadás esetében nem a koreográfiai folyamat részeként íródott a zene, hanem a már meglévő zeneműhöz alkalmazkodva alkottam meg utólag a koreográfiát. Nagyon beszédes volt a táncdráma, de kihívást jelentett színpadra vinni úgy, hogy táncmozgásilag is érthető legyen a közönségnek. Az előadásban olyan karakterek jelennek meg, melyek megformálása a táncművészeink részéről nagyon erős színészi képességeket igényelnek. Rendkívül fontos számomra nem csak a mozgás, hanem a karakterábrázolás is. Sok időt fordítunk a táncosokkal arra, hogy a karakterek megformálásáról beszélgessünk, majd ez befolyásolja magát a mozgást is

 – fogalmazott az előadást illetően a koreográfus. 

A Pécsi Balett által színre vitt produkcióban megjelenő Istenúrfi, valamint a fekete és fehér angyalok karakterei nem szerepeltek Goethe művében, sem a zeneszerző alkotásában, ezeken a szimbolikus figurákon keresztül azonban táncművészek közelebb jutottak a feladatukhoz.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában