Bama.hu videó

2024.02.26. 11:43

Grapefruit is található a Botanikus Kertben (videó)

Több mint hetven éve gyönyörködhetünk a Pécsi Tudományegyetem Botanikus Kertjének növényeiben. A felsőoktatási intézménynek ezen része egy igazi zöld sziget, ahol még grapefruit is található. Ugyan még most téli álmukat alusszák a növények, de mégis jó érzéssel töltött el minket, hogy megcsodálhattuk ezt az alvó csodát, hiszen mi már reménykedünk abban, hogy ez a tavaszias idő már nem fordul át zord télbe, és nem fogunk havat kapni áprilisban.

Czeczon Enikő

Legyen szó jó időről vagy rosszról, ami mindig vonzza a tekinteteket a kertben, azok a kis kiépített tóban úszkáló aranyhalak. Dr. Wirth Tamás, a PTE Botanikus Kert vezetője kísért minket végig a különböző növényeknek otthont adó házakban. Az egyik teremben citrusfélékre bukkantunk. Egy nagy, súlyosnak tűnő pomelo csüngött az egyik fa ágáról, míg a másikon öklömnyi grapefruitok hívogattak minket, amelyeknek ugyan még kissé zöldes árnyalatuk volt, de azért inkább már a narancs szín dominált.

grapefruit, kaktusz, botanikus kert
A sok grapefruit után orchideák és kaktuszok sokasága fogadott minket


 

A sok grapefruit után orchideák sokasága fogadott minket
 

Egy másik teremben pedig nagy számban láttunk orchideákat, amelyek ugyan már nem mennek ritkaságszámba, de az itt található virágoknak a jelentősége abban rejlik, hogy egy hölgy adományozta a kert részére.

Miközben bejártuk a különböző házakat, és megcsodáltuk a kaktuszokat és a pálmákat is, arról mesélt dr. Wirth Tamás, hogy az idei évben is megrendezik a Pécsi Dísznövény-kiállítást és vásárt május 11-én és 12-én, amely immáron a tizenhatodik alkalom lesz. Ebben az évben is lehetőség lesz beszerezni különféle fásszárú növényeket, félcserjéket és plumériákat is. De a mostani eseményen, terveik szerint lesznek vízi- és rovaremésztő növényekkel foglalkozó árusok is.

Mindemellett természetesen a Botanikus Kert az őszi Kutatók Éjszakáján is szeretne újra helyszín lenni, illetve a Múzeumok Éjszakájához is csatlakoznának.

Az egyik növényekkel teli házban arról mesélt a kert vezetője, hogy terveik között szerepel az, hogy UV-fénnyel világítsák meg az üvegházi növényeket. Ennek az a különlegessége, hogy ezen fény alatt teljesen más mintázatot mutatnak a növények. A beporzó rovarok, mivel érzékelik az UV-fényt, ezeket a rejtett mintázatokat látják. Amit mi lilának és fehérnek látunk, azt a rovarok egy sávos, tarka mintaként érzékelik, de ugyanez igaz a levelekre is.

Jelenleg még azt vizsgálják, hogy mit lenne érdemes megvilágítani, és hogy hová helyezzék az ehhez szükséges berendezéseket. Ezzel egy plusz látványelemmel bővülne a kert, és akár éjszaka is meg lehetne csodálni a növényeket.

Most egy olyan nyugalmi időszakban vannak a növények és maga a kert is, hogy az itt dolgozók rendrakással foglalkoznak, cserjét, fát metszenek, de hamarosan a növények ültetésébe is belevágnak, de ahhoz is kell, hogy egy kicsit még melegedjen az idő, és csapadék is legyen.

Az idő pedig röpül, így márciusban már egy-két növényt kihelyeznek a szabadba, bár általában április és május a kipakolási időszak, de mindez nagyban függ az időjárástól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában