Újra felpezsdül a jazzélet

2024.02.13. 11:30

Havonta jelentkezik egy szuper koncerttel a Metronóm Jazz Klub

Elindult a hétvégén a Metronóm Jazz Klub, rögtön egy hazai nagyágyúval, a Borbély Mihály Polygonnal. S jó hír a baranyai jazzkedvelőknek, hogy szeptemberig minden hónapra jut befutott hazai fiatal tehetségeket bemutató koncert.

Mészáros B. Endre

Forrás: Metronóm Jazz Klub

Újra fellendülőben van a pécsi jazzélet. Jazz tanszak indul ebben az évben a PTE-n, ami borítékolja, hogy még több kiváló jazzmuzsikus érkezik majd ide játszani 

– tudtuk meg Borbély Mihálytól a koncertet követő beszélgetésen. Mint kiemelte, őt is hívták ide tanítani, de a fúvós szak egyelőre még nem indul, nyugdíjas tanárként és előadóként egyébként is igen elfoglalt, viszont adott jó tanácsokat, hogy kiket érdemes majd ilyen munkára felkérni. 

Ami Polygon koncertjét illeti, igen jól kezdődött a klubsorozat. Cimbalom-, klarinét-, szaxofon-, furulyaszólók, ütőhangszerekkel keltett hang­effektek alkották a kompozíciókat, és az efféle összetételű jazz­trió páratlan az egész kontinensen. Három profi muzsikus (Lukács Miklós és Dés András alkotta még a hármast) állt össze, a számokon belül közel azonos ideig improvizáltak, egymást erősítve, szóval igazi csapatjáték zajlott. Keleti hangzású dallamokra egészen modern, olykor már kortárs muzsika szólt. 

 

Már bevált szokás, hogy a kisebb hangszerszólókat is megtapsolja a közönség, hát itt most végig, folyamatosan csattogtak a tenyerek. Az E78 ilyenkor egy méretes bárnak van berendezve, asztalok mellett fogyaszt a hallgatóság, szóval minden együtt van a felhőtlen zenei elmélyüléshez. Az utóbbi időben pedig felfedezte ezt a helyet a harmincas, negyvenes korosztály, s így éppen telt ház, úgy 150 ember előtt több generáció élvezi az esteket. 

Kacsányi Éva, a rendezvények főszervezője lapunknak beszámolt az első félév további fellépőiről is. Eszerint legközelebb március 8-án a Tálas Áron Trió lesz a vendég a Zsolnay Negyed E78 termében, a Metronóm Jazz Klubban. A billentyűs frontember Junior Prima-, Gramofon- és Artisjus-díjas, aki gyakran zenél együtt világsztárokkal. 

A Gáspár Károly Trió érkezik Gereben Zitával április 8-án, ahol a zongoristáról tudni illik, hogy honi jazzlapok ismert rovatvezetője és romantikus, elgondolkodtató zenét játszanak. 

Ifjabb Szakcsi Lakatos Béla legújabb formációja, a Szakcsi Jr. Renaissance jön május 8-án, igényes, populáris jazzdallamokkal, instrumentális jellegű énekkel, melyet Claudia Castagnótól hallhatunk. 

Aztán pedig a Vörös Niki New Project következik június 20-án. Az énekesnő ismert előadóművész Athéntól Londonig, saját szerzeményei pedig a bluest, a rockot és a jazzt ötvözik. 

Szőke Nikit sem kell bemutatni a jazzkedvelőknek, ő a kvintettjével július 18-án lép fel az E78-ban. A montreaux-i versenygyőztest Európa minden pontján örömmel fogadják, s új csapatában neves hazai sztárok – többek között Fekete-Kovács Kornél, László Attila, Barcza Horváth József és Balázs Elemér – találhatók. Augusztusban a Pirogránit Udvarban pedig Csermer Bogi fog énekelni, itt a pontos dátum még nincs lefixálva. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában