Magyarország címlapon

2024.02.19. 16:20

Hazánk nyugati sajtóban való szerepe volt terítéken az MCC-ben

Könyvbemutatót tartottak a Mathias Corvinus Collegium pécsi központjában. Szalay-Berzeviczy Andrással, a TranzPress kiadó ügyvezető igazgatójával a „Címlapon Magyarország – Hazánk története a nyugati sajtó tükrében 1848 – 2020” kötet szerzőjével Gali Máté, az MCC Társadalom- és Történelemtudományi Iskola kutatótanára beszélgetett a múlt heti rendezvényen.

Mohay Réka

– A 20. század Magyarország a nyugati sajtóban elvesztette presztízsét, ennek számos összetett történelmi oka van. Ez, az alapvetően negatív megítélés, néhány rövidebb időszakot tekintve a mai napig is megfigyelhető. Azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy a mindenkori mainstream sajtó politikai érdekek mentén artikulál. Ez a múlt században sem volt másként – számol be az MCC.  

Magyarország nyugati sajtóban betöltött szerepéről esett szó

– A nyugati társadalmak sokáig nem tudtak mit kezdeni azzal a ténnyel, hogy a rendszerváltás után egy konzervatív kormány került az ország élére. A nemzetközi médiát uraló csoportok miatt hazánk folyamatos ellenszélben van, ám az USA-ban és Angliában megfigyelhető néhány olyan orgánum, mely kezdi felfedezni a Magyarország által képviselt értékeket, lassan erősödik a pozitív kép

 – született meg az álláspont a könyvbemutatón.

– Ha az újságíró nincs információ birtokában, akkor ezek hiányában fogja gyártani a cikkeket. A mi felelősségünk is, hogy a világ valós információkat kapjon rólunk, az egymástól átmásolt propaganda cikkek helyett – foglalta össze előadását a szerző. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában