Bama.hu videó

2024.02.03. 14:00

Nem találta az árnyékát a pécsiek kedvenc medvéje (videó, galéria)

Vannak emberek, akik mindennap elolvassák a nekik szánt jóslatokat. Legyen szó szerelemről, munkáról vagy pénzről. Most mi is hoztunk egyet, habár nem mi alkottuk, de mindenkire érvényes. Lássuk, mit jósolt a pécsiek kedvenc medvéje, Nikoláj!

Czeczon Emese

Fotó: Löffler P.

A pécsi állatkert már januárban ígéretes eseménnyel kecsegtetett, hiszen ismét elindította zooperceit, melynek keretében számos érdekességet tudhattunk meg az állatvilággal kapcsolatban. Talán azt is mondhatjuk, hogy az előbb említett programmal ráhangolódhattunk a nagy durranásra, azaz a PécsZoo hivatalos évadnyitójára, a Medve Napra. 

Már szombat kora reggel hatalmas tömeg gyűlt össze az állatkert barna medvéjének kifutója körül. Gyerekek és felnőttek különböző ínyencségekkel kedveskedtek Nikolájnak, gyümölcsöket, mogyorót, sőt még fánkokból, túró rudikból, és egyéb finomságokból álló tortát is elhelyeztek a kifutóban, majd lélegzetvisszafojtva várták, hogy a medve mit szól az szeszélyes időjáráshoz, és a neki szánt ajándékokhoz. 

– Február másodika Gyertyaszentelő Boldogasszony napja, amelyhez kapcsolódik egy néphagyomány

 – mesélte lapunknak Varga Tamás, a PécsZoo gyűjtemény-és nevelési vezetője. – Ilyenkor úgy tartják, hogyha ezen a napon a medve kijön a barlangjából, és meglátja az árnyékát, akkor visszabújik, mert hosszú lesz a tél.  

Mint megtudtuk, pénteken olyan szerencsés helyzet alakult ki, hogy a felhős időjárás miatt Nikoláj nem találta árnyékát, így talán hamarosan köszönthetjük a tavaszt. Igaz, hogy néha be kell segíteni neki egy kis csemegével, így a pécsi állatkert minimálisan tudja befolyásolni az időjárás előrejelzést.  

Ha lemaradtunk volna a Medve Napról, akkor sem szabad búsulni, hiszen számos eseménnyel készül a pécsi állatkert. Első körben a szerelmesek napján zárás után az állatvilággal körülvéve egy igazán meghitt estét tölthetünk el párunkkal, majd márciustól újból elindítják a közkedvelt gyerekklubot. 

Bulgáriai állatkertből érkezett Pécsre 

Nikoláj egy bulgáriai állatkertben született, Várnán, és onnan került el Szófiába, majd a pécsi állatkertbe 2016-ban. Habár méretéből adódóan ez nem látszik, a pécsiek barna medvéje hím. A kisebb testméret oka, hogy fiatal korában nem sok mozgástere volt. Idekerülése során több kényszermozgást is meg lehetett figyelni nála, amelyek a korábbi tartástechnológiai körülményeinek hátrányára utal. Szerencsére ezeket sikerült kiiktatni, és Nikoláj csak akkor produkálja mindezt, ha éppen ideges. Kijelenthető, hogy amióta a PécsZoo neveli, nagyon jól érzi magát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában