A fiatalok a jövő reménységei

2024.02.06. 21:00

Országos versenyt hirdettek a világűr kutatása, és annak minél jobb megismerése érdekében

Országos versenyt hirdetett Space Challange 2024 néven a Pécsi Kulturális Központ a Pécsi Tudományegyetemmel együttműködve a 2023-24-es tanévre a technikai kultúra iránt érdeklődőknek.

Czeczon Enikő

A megmérettetés témája a világűr kutatása, és annak minél jobb megismerésre, amelyre azért esett a választás a versenyfelhívás szerint , mert a mostani fiatalok feladata lesz az, hogy a következő 60-70 évben értő képet alkossanak a kozmoszról, annak érdekében, hogy az emberi élet jövője ne a véletlenen múljon.

A versenyt négy korcsoportban hirdették meg egyéni versenyzők és maximum három fős csapatok számára.

Az első korosztályba az 5-6 osztályosok tartoznak, akiknek témája az "Élet a világűrben", aminek apropója az, hogy a tervek szerint hamarosan újra ember sétálhat a Holdon, és néhány év múlva talán a Marson vagy más bolygón épülhetnek ki az első emberi kolóniák.  

A második korosztályba tartoznak a 7-8. osztályosok, akik az "Otthonunk a világűr" topikot kapták. El kell képzelniük, hogy az emberiség kemény munkával és sok áldozattal meghódította a világűrt, kiépítette az első kolóniákat az első bolygókon, de számos kihívással kell szembesülniük, amelyeket megfelelő eszközök hiányában saját maguknak kell megoldaniuk.  

A 9-12. osztályosok tartoznak a harmadik szekcióba, akiknek az "Űrtechnológiák, tudományos kísérletek, tudomány és űrtechnológia" témában kell alkotniuk. Szintén adott egy szituáció: az emberiség egy része már a Földön kívül él. A meghódított bolygókon saját maga, más bolygókon és a Földön élők számára termel ki ásványokat, állít elő termékeket, termeszt növényeket, attól függően, hogy mire alkalmas a bolygója. Mindemellett pedig további élhető planétákat keres, miközben reménykedik és tart is attól, hogy idegen életformát talál.  

És végül az utolsó korosztály az egyetemisták, akiknek témája "Az űrkutatás szerepe a felsőoktatásban, egészségügyben". Azon alapszik ez a topik, hogy az elmúlt több száz évben rengeteget változott a tudásátadás, az oktatás és az orvoslás is. Azonban az űrutazás, egy űrállomáson való időszakos, vagy egy más bolygón történő hosszú távú élet más tudást, készséget, képességeket kíván meg a mai és a később kor emberétől. 

A különböző korosztályoknak az adott témában olyan elvi vagy gyakorlati ötleteket, megoldásokat kell kigondolniuk, amely választ ad a weboldalon található kérdések közül egyre vagy többre.

A versenyre regisztrálni a Space Challenge oldalán van lehetőség, és ide is kell feltölteni a pályamunkákat április 14. délután 2 óráig. A megmérettetésre maximum háromszázötven csapat vagy egyén regisztrálhat, amint azonban a jelentkezések száma ezt eléri a rendszer automatikusan lezár.

Nevezési információkért, a pontos feladatokért, díjazásért keressék fel a Space Challenge 2024 weboldalát. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában