Programkavalkád

2024.02.13. 17:30

A mediterrán város és a baranyai térség nem hagy unatkozni

Nem tudom, hogy ki honnan számítja a fesztiválszezont a baranyai térségben, de jómagam a januári Made in Pécs Fesztiváltól. Ez az esemény számomra az, ami azt jelzi, hogy Pécs 2024-ben is tele lesz élettel. Programokból nem lesz hiány, az alábbiakban pedig ezekből csemegézünk.

Czeczon Enikő

Pünkösdi Nyitott Pincék Palkonyán

Fotó: Löffler Péter

A tavasz utolsó hónapjában rendezi meg a Pécsi Tudományegyetem a mindig fantasztikus fellépőket felvonultató Pécsi Egyetemi Napokat május 9. és 11. között az EXPO Centerben, de májusban a programok közt szerepel a Városi Egészségnap is, 18-án. Talán nem kell részleteznünk, hogy miről is fog szólni ez a nap: az egészségről.  

programok, made in pécs
A programok közül egyik kedvencünk a pécsi zenekarokat felvonultató Made In Pécs fesztivál

Ezután nem sokkal később, pontosabban 25-én kinyitnak a belvárosi udvarok és terek a Nyitott udvarok, nyitott terek napján. Egy nappal később pedig a Zsolnay Negyedben a gyerekek kapják a főszerepet a Városi Gyereknap keretében. Majd a hónap utolsó napján rajtol el a Sopianae Reviviscit nevet viselő esemény, amelyen életre keltik a római kori Pécset. A történelem szerelmesei pedig egészen június 2-ig merülhetnek el ebben az időszakban.

És ha ez még nem lenne elég a hónapra, akkor a koncertek kedvelői örülhetnek, hiszen a Káptalan Kert nyitóhétvégéje is májusra esik, még hozzá 17-ére és 18-ára. Ami pedig eddig biztos, hogy a Honeybeast május 24-én, a Kispál és a Borz június 8-án teszi tiszteletét a kültéri színpadon. A kültéri koncerteket pedig egészem szeptemberig élvezhetjük Pécs egyik legszebb és egyben legbulisabb kertjében.

A nyári hónapokban az elmúlt években sem unatkozunk, ami nem lesz másképp idén sem. Június első hétvégéjén a Zsolnay Piknik várja az érdeklődőket, majd 13. és 15. között a száguldás és az autós sportok kedvelői élvezhetik az 57. Mecsek Rallyet, de ebben a hónapban lesz a Sétatér Fesztivál is, pontosabban június 27. és 30. között. Júliusban pedig kezdetét veszi a Pécsi Nyári Színház, valamint július 4. és 7. között újra fénybe borul a belváros a Zsolnay Fényfesztivál keretében. Augusztusban pedig ott lesz a kikapcsolódni vágyóknak a Múzeumutca Plusz Fesztivál augusztus 17-19. , a Kovász Fesztivál augusztus 19. , a Szamárfül Fesztivál augusztus 23-25.  

Szeptember elsején megtartják a Városnapja koncertet a Széchenyi téren, majd 9. és 14. között az irodalomé lesz a főszerep a PécsLIT Irodalom Fesztiválé keretében, hogy aztán átadja a stafétát a 18. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozónak szeptember 13-17. De az ősz első hónapjában kerül sor a III. Tangó Fesztiválra, a Zsolnay Negyed Éjszakájára szeptember 14. –, a Pécsi Napokra – szeptember 18-22. –, a 8. Pécsi Tanuló Fesztiválra szeptember 19-21. és a XXVIII. Európai Bordalfesztiválra – szeptember 22. – is.  

Programok várják az egész térségben

Nemcsak Pécs, hanem az egész baranyai régió várja a kikapcsolódni vágyókat 2024-ben. A teljesség igénye nélkül összeszedtünk most pár eseményt és dátumot, amelyet érdemes bejegyezni a naptárba. Április 20-án mindenképp érdemes ellátogatni Villányba, ahol megtartják a Tavaszi Borpikniket, de a XXX. Jubileumi Palkonya Pünkösdi Nyitott Pincék eseményre is ajánlott a kiruccanás május 18-án és 19-én. De nem marad el az ország lebarátságosabb fesztiváljának tartott Fishing on Orfű sem, amelyet június 26- és 29. között tartanak sok-sok koncerttel. De Harkányba is érdemes ellátogatni idén, például július 19. és 21. között a Fürdőfesztiválra, amelynek idén lesz egy nyárzáró eseménye is augusztus 23. és 25. között. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában