Érdekes előadások

2024.03.18. 10:00

Elutazhatunk a Marsra, és közelebbről megismerhetjük a rejtélyes sötét anyagot is

Március 18-án rajtol a Csillagászati Hét Pécsen, ami számos programot ígér a csillagászat iránt érdeklődők számára.

Czeczon Enikő

A rendezvénysorozat első napján két programon vehetnek részt az érdeklődők. Délután 5 órakor a Planetárium ad otthont az Utazás a Marsra című előadásnak, amelyet Dr. Nagyváradi László fog vezetni. Ezt követően, délután 6 órakor az E78 Panorámatermében Dr. Kiss László csillagász, akadémikus tartja meg az Ismeretlen erők mozgatják az Univerzumot: a sötét anyag és sötét energia nyomában című előadását. Ennek keretében szóba kerül a 2023 közepén indult Európai Űrügynökség új űrteleszkópja, az Euclid, amelynek célja a Világegyetem mindeddig legrészletesebb, háromdimenziós térképének elkészítése. A program egyik nagy ígérete, hogy közelebb juthatunk a mindmáig rejtélyes sötét anyag és sötét energia természetéhez.

Kiss László Széchenyi- és Prima Primissima-díjas csillagász vezetésével merülnek el a témában az érdeklődők, és olyan kérdésekre keresik a választ, mint például "Mi az, aminek van tömegvonzása, de nem látjuk?", "Mi az, ami gyorsítja az Univerzum tágulását, de ezen hatásán túl semmit nem tudunk róla?"

Részletekért és a részvételi lehetőség módjáért keressék fel a Zsolnay Negyed honlapját, és a programsorozat Facebook-eseményét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában