Csillagok között

2024.03.17. 15:00

A csillagászat világa: a magyar űrhajósjelöltekkel is találkozhatnak a látogatók

A csillagok világa fogja lenyűgözni az embereket március 18. és 24. között Pécsen a Csillagászati Hét keretében. A csillagászat különböző területeibe, témáiba kaphatnak betekintést az érdeklődők aktuális űrkutatási, csillagászati témájú előadások, távcsöves bemutatók, interaktív kiállítás és a legnépszerűbb planetáriumi bemutatókon keresztül.

Czeczon Enikő

A csillagászat kerül az előtérbe, ráadásul még a magyar űrhajósjelöltekkel is talákozhatunk

Forrás: ZsÖK

A csillagászat egy lenyűgöző terület, így a Csillagászati Héten a legkiválóbb szakemberek várják a résztvevőket hétköznapokon délután 5 órától, míg szombaton és vasárnap délelőtt 10 és délután 5 óra között. A teljesség igénye nélkül válogattunk a programok között.

csillagászat, űrhajós, zsolnay
A csillagászat kerül az előtérbe, ráadásul még a magyar űrhajósjelöltekkel is találkozhatunk
Forrás: ZsÖK

A csillagászat sötét világába is betekintést kapnak az érdeklődők

Március 18-án a sötét anyag és a sötét energia nyomába eredhetnek az érdeklődők dr. Kiss L. László Széchenyi- és Prima Primissima-díjas csillagász vezetésével. 

A hét második napján dr. Kovács József előadásának középpontjában A marsi című űrfilm áll. Az előadáson azt kutatják, hogy a filmben látott módszerek mennyire állják meg a helyüket mai tudásunk szerint. Március 20-án pedig egy pódiumbeszélgetés is zajlik majd a négy magyar űrhajóssal, akik közül a tervek szerint valaki a Nemzetközi Űrállomáson végezhet majd kutatómunkát.  

A hét ötödik napján a Magyarok a fantáziavilágokban – földön, vízen, levegőben, űrben című előadáson dr. Nagy Ádám nagy csokor magyar vagy magyarnak sejthető szereplőt, motívumot, elemet gyűjt össze a Star Trektől a Valós halálon keresztül az Érkezésig, de nem űrbeli kozmoszok is előkerülnek, mint a Harry Potter vagy a Múmia. 

A szombat és vasárnap is igen izgalmasra sikeredett program terén. Tapintható Univerzum címen nyílik interaktív kiállítás a Zsolnay Negyedben, de számos program zajlik majd a Planetáriumban is, többek között előadást hallhatnak a látogatók a Holdkutatásról és az ARTEMIS űrprogramról is. 

További programokért és a részletekért keressék fel a Csillagászati Hét Facebook eseményt vagy a Zsolnay Negyed honlapját

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában