Négy napon át

2024.03.20. 16:40

Frankofón filmeké lesz a főszerep a pécsi Apolló Moziban

Tizennegyedik alkalommal rendezik meg a Frankofón Filmnapokat Magyarországon, amelynek keretében frankofón országok friss filmtermésének legjavát vetítik a hazai mozikban. Pécsen március 21. és 24. között 9 frankofón alkotást tekinthetnek meg az érdeklődők eredeti francia nyelven, magyar felirattal. 

Czeczon Enikő

A pécsi Apolló Moziban vetített frankofón filmek már a világ legnagyobb fesztiváljain is bizonyítottak, így most a hazai nézők is véleményt alkothatnak róluk.  

Frankofón
Frankofón filmeket vetítenek
Fotó: Laufer László

A frankofón filmek legjavát láthatjuk a moziban

Az első napon, azaz március 21-én a Bernadette – A főnökasszony című életrajzi drámát vetítik elsőként, amelyben Jacques Chirac volt francia elnök feleségének életébe tekinthetnek be a nézők. Szintén erre a napra tűzték ki a Bonnard – Egy festő szerelme című filmet, amely a címben is szereplő francia festő életét dolgozza fel, és bemutatja Bonnard művészetét és elsöprő szerelmét feleségével. 

Március 22-én három filmet is műsorra tűzött a pécsi mozi. Az első a Tánc az élet, amelyben a párizsi opera fiatal sztárjának életébe kapunk bepillantást, aki egy előadás végén súlyosan megsérül, de az élet a kortárs tánc világa felé sodorja. A második és a harmadik filmet egy időben vetítik, így nehéz lesz a döntés, hogy melyikre üljünk be. Az egyik címe a Nemkívánatos személyek, amely középpontjában egy orvosból polgármesterré lett férfi áll. A történet bevezeti a közönséget a törvénytelenség és a korrupció világába. A másik alkotás A férfi, aki vásárra vitte a bőrét címet viseli, amelyben Sam Ali a háború elől menekül Szíriából. Európába szeretne jutni, hogy a szerelmével ott új életet kezdhessen. Hogy pénzhez jusson engedi, hogy egy kortárs művész teletetoválja.  

A filmnapok harmadik napjának első vetített alkotása a Kutyáknak és olaszoknak tilos! című animációsfilm, amely a XX. század eleji észak-olasz Ughetterába kalauzolja az embert, ahol nehéz körülmények között élnek az emberek, ezért az itt lakók egy jobb életről álmodnak külföldön. A legenda szerint Luigi Ughetto átkelt az Alpokon, és Franciaországban kezdett új életet. Az unokája visszautazik az időben, hogy megismerje a családi örökséget. A második film a Falcon Lake címet viseli, amely egy kamaszszerelmet mutatja be némi fantasztikummal megfűszerezve. 

A Frankofón Filmnapok zárónapján vetítik az Oscar-jelölt Robotálmok című alkotást, amelyben egy robot és egy kutya köt barátságot egymással, illetve az Őszi sanzon filmet, amelynek főszereplői egy sikeres párizsi zenész és egy zongoratanárnő, akik egykoron szerelmesek voltak egymásba, de útjuk elvált, azonban a sors újra összehozza őket.  

A filmek pontos kezdési idejéért és további részletekért keressék fel a pécsi Apolló Mozi oldalát. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!