Fiatal világsztárok jönnek

2024.03.25. 11:00

Maestro Bernstein is műsoron lesz az új évadban a Pannon Filharmonikusoknál

Hamarosan bemutatja teljes következő évadi koncertprogramját a Pannon Filharmonikusok, melyről pillanatnyilag az a legfőbb tudnivaló, hogy Titok lesz az összeállítás címe. Nincs tehát még pontos infó, milyen darabokat hallhatunk a Pannonicum, az oratóriumi estek, a Flört és a hagyományos bérletes csomagban, ám néhány világsztárról már pontosan tudni lehet, hogy Pécsett is fellépnek ősszel és 2025-ben, ugyanis a Müpa-hangversenyekre már megkezdték a jegyárusítást, s az ide érkező neves művészek a Kodály Központban is fellépnek.

Mészáros B. Endre

Fotó: Pannon Filharmonikusok

Az máris tisztán látszik, hogy Kesselyák Gergely, az új vezető karmester több alkalommal is vezényli a Pannon Filharmonikusokat, de a szokásos nemzetközi karmesterparádéban a két korábbi vezető dirigens, Varga Gilbert és Bogányi Tibor is helyet kap. Továbbá láthatjuk a fiatal, mindössze 26 esztendős olasz tehetséget, Nicoló Umberto Foront is a zenekar élén.

Bruckner jubileumi esztendő következik, így a neves zeneszerzőtől is szerepel kompozíció a zenekar műsorában, elsőként a IX. szimfónia. Ezen a koncerten  lehetőséget kap egy tehetséges fiatal előadó is szólistaként, Prokofjev II. zongoraversenyét az alig 23 éves izraeli Tom Borrow adja elő. Bruckner mellett a Holokausztnak is évfordulója lesz, a nyolcvanadik s ebből az alkalomból Penderecki európai és Bernstein tengerentúli Kaddisa csendül fel, valamint Korngold Pészahi zsoltára. Jön a Nemzeti Énekkar, a nyíregyházi Cantemus Kórus, Mácsai Pál narrátorként pedig hallható. Monumentális előadás lesz, Bernstein művét például több mint másfél százan adják majd elő. Ha pedig fiatal tehetséges nemzetközi hírű szólista, 2025 januárjában a mindössze 15 esztendős Seohyun Kim hegedűművész hallható, aki a 2023-as Varga Tibor Nemzetközi Hegedűverseny győztese és Henryk Wieniawski hegedűversenyét játssza el. Hallhatunk aztán többek között Gounod, Bartók és Richard Strauss műveket, valamint Csajkovszkij és Beethoven  szerzeményt is. Utóbbitól az egyik leghíresebb, legnépszerűbb művét, egyetlen és páratlan hegedűversenyét Viktoria Mullova előadásában.

Az is biztos, hogy az évadzáró koncerten Budapesten és Pécsett egyaránt játékos és vidám zene szól majd. 

Ekkor visszatér a pulpitusra Bogányi Tibor, a szólószerepben pedig a horvát, zágrábi Dejan Lazićot láthatjuk, aki Mozartot játszik, valamint zeneszerzőként is bemutatkozik egy scherzóval. Felcsendül továbbá egy igazán tiszta barátságos mű is, Brahms II. szimfóniája. Mindemellett marad még jó néhány titok mindezeken túl a zenekar pécsi programjában, melyekről egy hónapon belül ugyancsak lerántják a leplet. Az viszont bizonyos, hogy minden egyes koncert igazi titokfejtés lesz, mert a komolyzene mindig magában hordoz újabb és újabb továbbgondolásra, elemzésre alkalmas témákat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában