A hóhér is újra színpadra áll

2024.03.03. 15:40

Monodrámák is várják a nézőket a Pécsi Nemzeti Színházban tavasszal

Márciusban és áprilisban sem csak sokszereplős előadások várják a közönséget. Látható lesz ugyanis a Pécsi Nemzeti Színház műsorán az elmúlt néhány évad során bemutatott két monodráma. A Köles Ferenc által tolmácsolt A mi utcánk március 27-én és április 21-én, a Stenczer Béla címszereplésével előadott A monarchia utolsó hóhéra voltam pedig március 12-én és április 14-én kerül műsorra.

Mohay Réka

Forrás: PNSZ

A két monodráma az N. Szabó Sándor teremben kap helyet és este 19 órakor kezdődik.

A monarchia utolsó hóhéra voltam egy cseppet sem szokatlan életpályába enged betekintést a nézők számára. A valós történeten alapuló monodráma az Osztrák–Magyar Monarchia utolsó hóhérának visszaemlékezéseit dolgozza fel, tragikomikus és nem mindennapi történet formájában.

– Az egész történetnek van egyfajta abszurditása, a hóhér által képviselt kifordított világlátás egyúttal a monarchia korabeli lelkületét is tükrözi. Az előadásból megismerhetjük Lang életét, aki visszaemlékezik arra is, amikor gyerekként egy nyilvános kivégzésen vett részt a családjával, s bármennyire furcsa is, de óriási élménynek tartotta – nyilatkozta korábban a darab kapcsán Stenczer Béla.

A Tarr Sándor novellái alapján készült A mi utcánk monodrámával kapcsolatban Köles Ferenc arról számolt be lapunknak, hogy Debrecenben a családja személyes kapcsolatban állt Tar Sándorral. Szülei összejártak, ismerték egymást. Az író a hányattatott munkásemberek sorsát helyezte írása középpontjába. Köles Ferenc és Szabó Attila a több mint kétszáz oldalas műből olyan kivonatot készített, mely alapján néhány fontos szereplő életébe nyerhetünk betekintést.

A MOST FESZT 2021 szakmai zsűrije 'A legjobb monodráma előadás' díját ítélte a produkciónak, 2022-ben pedig a Made in Pécs-díjat nyerte el Az év művészeti eseménye kategóriában.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában