Kényszerleszállást imitáltak

2024.03.16. 14:00

Pécsen landoltak a versenyre érkező légikisasszonyok (galéria)

Czeczon Enikő

Néhányan csak elképzelni, de vannak olyanok, akik felidézni is tudják 1985. márciusát, amikor több országból érkeztek vonzó és tájékozott légikisasszonyok Pécsre, hogy megmérettessék tudásukat és jól szórakozzanak az ötödik alkalommal meghirdetett nemzetközi légiutas-kísérő versenyen.  

Aki már utazott, az biztos elámult a légiutas-kísérőkön, és legalább egyszer eszébe jutott, hogy ő is felcsap stewardessnek. A szakma nagyon vonzónak tűnhet, hiszen új helyekre utazhat az ember, új emberekkel lehet megismerkedni, de elég szigorú elvárásoknak kell megfelelni, és ahogy az 1985-ös tudósításokból is kiderül, az úszótudás nagyon fontos volt.  

A háromnapos verseny egyik napján a hölgyek és a melléjük rendelt angolul jól tudó fiatal pécsi lányok és fiúk az Apáczai Csere János Nevelési Központ uszodáját foglalták be. A megmérettetésnek ez volt a legizgalmasabb része, hiszen itt imitáltak egy kényszerleszállást. A légiutas-kísérőknek le kellett csúszniuk a repülő csúszdáján a vízbe, majd átúszni a medencét, és a végén sípolni. Az egyik versenyző - az AIR India stewardesse - helyett kulturális okok miatt pécsi segítője hajtotta végre a feladatot. 

A légiutas-kísérők mindemellett elmerültek a magyar és baranyai kultúrában a melléjük Vitray Tamás – az esemény házigazdája –, által kinevezett pécsi fiatalok segítségével. A verseny utolsó napján be is mutathatták ezt a tudásukat, hiszen magyar énekeket, verseket, mondókákat és táncokat adtak elő, valamint baranyai nép tárgyakat kellett felismerniük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában