Bama.hu videó

2024.03.17. 17:40

Ezerkétszáz hímes tojást készített el az idei húsvétra Báling Aranka (videó)

Báling Aranka népi iparművész, kismesterség-oktató mintegy 35 éve foglalkozik tojásírással. Hamarosan húsvét, ennek apropóján látogattunk el nagypalli otthonába, ahol beszippantott minket a hímes tojások világa.

Tóth Viktória

Dédnagymamája volt a falu tojásíró asszonya. A kislány ott sertepertélt körülötte, már akkor nagyon tetszett neki ez a foglalatosság. Majd több évtized kihagyása után, 1992-ben kezdett tojást írni. 2013-ban ő képviselhette a Magyar Kézműves Szövetséget VI. Mohammed király meghívására a II. Kézműves Világtalálkozón Marokkóban. Majd Párizsba is eljuthatott idén, Adelin Tanon meghívására két napos tojásfestő kurzuson vett részt.

tojás, írás, húsvét
Nem a tojás mérete a fontos, hanem a héja
Fotó: Löffler Péter

– Húsvét időszakában ha száz kezem lenne, az is kevés lenne. Hétfőtől, március 18-tól indul egy 3 hetes húsvéti vásárunk Budapesten, a Fővám téri Nagycsarnokban. Erre az időszakra most 1200 hímes tojást készítettem, de régen volt olyan, hogy 6-7 ezret is írtam egy évben. Van egy nagy segítségem, az édesanyám 83 évesen, ő fűzi be a tojásokat

 – kezdett bele a mesélésbe hivatásáról Báling Aranka.

Mint elmondta, ő általában tyúktojásra dolgozik vagy libatojásra.

Nem a mérete lényeges, inkább az, hogy milyen a héj. Nem lehet karcos, foltos, szennyezett, nem lehet pigmenthiányos. Ha pirossal fest vagy kékkel, ahhoz mindig fehér héjat használ, a zöld szín pedig nagyon szép a sötét tojáshéjon.

– A színeknek is megvolt a szimbóluma. A piros a szereteté és a szerelemé, Jézus kiöntött vérének a jelképe, kéket a rokon gyerekek kaptak. A zöld az váltó szín volt, az jövőre vagy megsárgul vagy bepirosodik, tehát úgy viselkedjen az a fiú locsoláskor. Ha sárgát adott a lány, akkor ezzel azt üzente: te engem többet ne locsolj meg!

 – mondta Aranka. – Érzéseket, érzelmeket nem mondtak ki, hanem jelképekkel, jelekkel adták egymás tudtára a legfontosabb üzeneteket. A hímes tojásra pedig nem akármit rajzolunk, ezeknek óvó-védő szerepük volt. A tulipán a nő jelképe, a pici csukott tulipán a kislányé, a nagy nyitott tulipán az érett nőé. Ennek a párja a szegfű, a férfi jelképe.

A tojásírótól megtudhattuk, hogy vannak néprajzi tájegységek, ahol teljesen elvesztek a minták. Arankának Papp Éva segített Zengővárkonyból.

– Ő mondta azt, hogy: „Tanuld meg lányom, ha valaki 10 darab tojást kér tőled, 15-öt kell megírni ahhoz, hogy az makulátlan legyen”. Ma ott tartunk, hogy bárkit, aki a tojásírásnak nekiáll, segítjük legjobb tudásunk szerint. Hiszen a tojásírás élő hagyománya 2019-ben felkerült a Szellemi és Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére, közismert nevén az UNESCO listára is. Hiszem és vallom, népművészetünk csak akkor maradhat fent, ha tudásunkat átadjuk a legjobbak szerint

 – vallott hivatásáról a nagypalli hölgy.

A tojásírás hagyománya egyre többeket érdekel, 2014-ben a tojásírók összefogtak és megalapították a Tojásdíszítők Egyesületét, akiknek most van egy nagy kiállítása a Hagyományok Házában és egy Debrecenben. A tojásírással-festéssel már az óvodások is próbálkozhatnak, sőt Aranka unokáival már két éves korukban megismertette hivatását. Persze fokozott szülői felügyeletre van szükség ekkor.

S, hogy megközelítőleg hány darab tojást írt meg Aranka? Összeszámolni ugyan pontosan nem lehet, de biztos, hogy 100 ezer felett van ez a szám.

Búcsúzóul azt is megkérdeztük tőle, hogy mikor kezdi el a tojások írását a következő (2025-ös) húsvétra? Elkezdett nevetni.

– Jövő héten már neki is állok

 – mondta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában