Programsorozat

2024.04.27. 15:00

Konferencia is kíséri a holokauszt emlékévet

A pécsi és baranyai zsidóság deportálásának 80. évfordulója kapcsán Pécs 1944-2024 címmel megemlékezést tart a holokauszt emlékév keretében a Pécsi Zsidó Hitközség

Wald Kata

A három napos programsorozat július 5-én, pénteken 16 órakor négy, Pécshez kötődő, Auschwitzban mártírhalált halt festőművész, Károly Ernő, Kellermann Emil, Király Lajos és Roder Judit alkotásait bemutató emlékkiállítással veszi kezdetét, a Múzeum Galériában. A nap folyamán a Pécsi Zsidó Hitközség dísztermében emléktablók avatására is sor kerül, majd 18.30-kor a Kossuth téri Zsinagógában istentiszteletet tartanak.  

Július 6 -án 11 órai kezdettel "Ezekért sírok én” címmel tudományos konferencia veszi kezdetét a Pécsi Városháza dísztermében, 19 órakor pedig a Pécsi Művészetek Házában a Hagyaték című színházi előadást tekinthetik meg az érdeklődők - utóbbi program regisztrációhoz kötött, jelentkezni a [email protected] e-mail címen lehet - adta hírül internetes közösségi oldalán a Pécsi Zsidó Hitközség. 

A programsorozat zárónapján, július 7-én, vasárnap 10 órakor kegyeleti megemlékezésre és koszorúzásra kerül sor a Pécsi Zsidó Temetőben, a Mártírok Emlékművénél, és az egykori gettó falán elhelyezett emléktáblánál. A Zsinagógában 11.30-kor gyászistentisztelet tartanak, majd 12.30 és 14 óra között „Az én holokausztom” címmel történetmesélés, és moderált beszélgetésre kerül sor a Holokausztban elhurcoltak, azok leszármazottai, illetve a vészkorszak e nehéz időszakára emlékező más érintetteknek részvételével. - A személyes, sokszor felkavaró történetek meghallgatása után a moderátorok segítségével a közönségnek lehetősége lesz beszélgetni, illetve a megszólalóknak kérdést feltenni - olvasható a Hitközség bejegyzésében. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában