A szabadság lehetősége

2024.04.04. 09:00

Vonat- és buszjegyeket hamisítottak, hogy eljussanak Európa különböző országaiba

Április 4-én egy magyar animációs dokumentumfilmmel zárul a filmek sora a pécsi Apolló Moziban este 8 órás kezdéssel, ami a Kék pelikan címet viseli.

Czeczon Enikő

A történet 1988-ban játszódik, kevéssel a vasfüggöny leomlása előtt Magyarországon. Ekkor már igényelhet mindenki világútlevelet, a határok is kinyíltak, és felszabadult az utazás lehetősége. A jegy a vonatra és a buszra nagyon drága, viszont még nincsenek olcsó megoldások, és az embereknek nincs pénzük így külföldre utazni. Felvetődik a kérdés: mit ér a szabadság, ha nem lehet élni vele?  

Az emberek azonban minden lehetőséget kihasználva szeretnének Európába utazni. Ezen személyek közé tartozik Ákos, Laci és Petya, akik valahonnan megkapják egy srác telefonszámát, aki hamis vonatjegyeket árul. Megbeszélnek vele egy találkozót, de miután megkapják a jegyet, látják, hogy rossz minőségű hamisításról van szó. Az árus elmondja, hogy ezzel ne foglalkozzanak, mert sokan utaznak már ilyen jeggyel. A fiúk azonban annyira amatőrnek tartják ezt, hogy nem használják fel, és eldöntik, hogy sokkal jobb hamisítványokat fognak gyártani. És elkezdődnek a kémiai kísérletezések a jegyekkel egy budapesti belvárosi bérház egyik lakásában.

Az alkotás rendezője Csáki László, aki 2014-óta dolgozik Kék pelikanon, ami az első magyar gyártású, egész estés animációs-dokumentumfilm. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában