Idézetek Kornissnak

2024.05.16. 17:30

Pécsi alkotás ötvenmillióért kelt el

Ötvenmillió forintért kelt el Keserü Ilona Idézetek Kornissnak című festménye a Virág Judit Galéria tavaszi aukcióján. Pécs ezzel is bizonyítja, művészeti értékei világhírű.

Jusztin Levente

Képünk illusztráció

Fotó: Yuricazac

A háború utáni és kortárs festészet legjavát felvonultató, keddi árverésen Keserü Ilona pécsi kötődésű festőművész képét ötvenmillió forintért vásárolták meg. Az alkotást egykori tanára, Korniss Dezső tiszteletére alkotta meg. Virág Judit Galéria tavaszi aukcióján több, neves képzőművész alkotása is elkelt.

A világelitbe tartozik Pécs

Bak Imre, Rozsda Endre és a magyar aukciókon csak nagyon ritkán felbukkanó Fredric Karoly egy-egy alkotása is új tulajdonosra talált. 
Bak Imre korai és ritka alkotása váratlanul került a közönség elé. A nagyméretű "Figura" című festmény 20 millió forintért kelt el, míg Rozsda Endre 1981-ben készült "Sors" című festménye 15 millió forintért talált új otthonra. A mű Franciaországból tért vissza Magyarországra, hiszen a művész Párizsban töltötte életének jelentős részét. A kép már szerepelt a Műcsarnokban és a Magyar Nemzeti Galériában is korábbi kiállításokon.

Az aukció egyik különlegessége Fredric Karoly alkotása volt. A Virág Judit Galériában, amelynek több évtizedes története van, most először került elő az Amerikában híressé vált művész festménye. Fredric Karoly New Yorkban élt, és egyik legnagyobb divatcég kreatív vezetőjeként tevékenykedett. Barátságban állt Pablo Picassoval, és pályafutása derekán, valami máig ismeretlen okból, megtiltotta festményei kiállítását és értékesítését is. Életművének nagy része az Egyesült Államokban maradt. A művészettörténészek szerint a festő képei nemcsak keletkezésük idején voltak modernek, hanem ma is megőrzik frissességüket. A "Lundi" című képet 6,5 millió forintnál ütötte Kelen Anna árverésvezető.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában