Bama.hu videó

2024.06.05. 12:00

Látványos megemlékezést tartottak Siklóson - galéria és videó

Több százan gyűltek össze június 4-én este a siklósi várkertben. Immár harmadik éve a Siklósi Hagyományőrző Egyesület és a város önkormányzatának szervezésében, a Siklósi Vár közreműködésével rendezték meg a nemzeti összetartozás napját.

Tóth Viktória

Fotó: Löffler Péter

A trianoni békeszerződés aláírásának 104. évfordulója és a nemzeti összetartozás napja alkalmából vármegyeszerte megemlékezéseket tartottak június 4-én. Nagy valószínűséggel a leglátványosabb és a legtöbb ember részvételével zajló rendezvény a siklósi megemlékezés volt. Az eseményen Riegl Gábor polgármester és dr. Őri László, a Baranya Vármegyei Közgyűlés elnöke mondott ünnepi beszédet.

Siklós
Siklós sem felejt el emlékezni!
Fotó: Löffler P.

Siklós összetart

– Igen a küzdelemre és a túlélésre, nem a beletörődésre és az elmúlásra. Ez a mai nap kettős üzenete

 – kezdett bele beszédébe a polgármester. 

– Történelmünk sorscsapásai sem ingatták meg a magyarságot és a siklósiakat az összefogásba vetett hitben. Úgy gondoljuk, hogy amíg megvan az összetartozás tudata, az egymásért érzett felelősség, az önző, egyéni érdekek és anyagi javak hajszolása helyett a nemzet érdekeiért vállalt szolgálatunk, addig a nemzet és a város is erősödni fog és tovább épülhet.

Mint mondta, a magyarság összetartozása arra biztat és bátorít, hogy higgyünk önmagunkban és higgyünk abban, hogy a legnehezebb történelmi időkben is képesek voltunk, és képesek leszünk a kihívásokra közös, sikeres válaszokat adni. 

Őri László hangsúlyozta, hogy 104 évvel a trianoni tragédia után a magyar közösség erős. A Kárpát-medencében olyan erőt képvisel, amely képes együtt gondolkodni a határokkal szétszaggatott, és ma a Kárpát-medence határon túli területein élő magyar közösségekkel is.

– A nemzeti összetartozás napján fejet hajtunk, és megemlékezünk a trianoni döntés következményeiről. Azokról a családokról akik egyik pillanatról a másikra kerültek önhibájukon kívül kisebbségbe, egy másik ország területére. Ezen a napon gondolunk azokra a magyar honfitársaink is, akik 104 év után is kitartanak, őrzik anyanyelvüket, népdalainkat és ma is ápolják a magyar kultúrát 

– foglalta össze Őri László.

A beszédek után következett a rendezvény leglátványosabb része, amikor a várkertben meggyulladt 300 fáklya. S ezeket a fáklyákat tartó diákok, hagyományőrzők, polgárőrök és civil résztvevők megalkották a nagy Magyarország határát, majd belőlük többen a csonka ország határára álltak. Ezután közösen meggyújtották a nemzeti összetartozás tüzét is. A műsort itt még nem ért véget, a rendezvény végén Varga Miklós énekes adott koncertet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában