Egymillió találkozás napja

2024.06.08. 19:15

Varga Miklós: A kommunizmus kimosta az emberek agyából Trianont

Varga Miklós adott koncertet Siklóson június 4-én, a nemzeti összetartozás napján. A határon túli magyarság körében évtizedek óta gyakran megforduló művészt személyes benyomásairól, illetve Európa című slágere aktualitásairól, a keresztény Európa eszméjéről beszélgettünk. Interjú Varga Miklóssal.

Mohay Réka

Varga Miklós énekes mozgalmas nap végén érkezett Baranyába.

Varga Miklós, koncert, Trianon
Varga Miklós adott koncertet Siklóson június 4-én
Fotó: Löffler Péter

– A nemzeti összetartozás alkalmából Siklóson adta a harmadik koncertet egy nap alatt. Személy szerint miért tartja fontosnak ezt az emléknapot?
– A nyakamban lóg egy medál, ami a történelmi nagy Magyarországot ábrázolja. 

1987-ben készült Szegeden, és akkortájt nem igen volt divat a történelmi Magyarország jelképeit hordani. Sokan megállítottak az utcán, ugyanis jó néhányan nem is tudták, hogy mit ábrázol.

Volt, aki rákérdezett, mégis mit akarok ezzel közölni, egyfajta irredenta megnyilvánulás-e ez részemről? Én pedig mindig elmondtam, hogy semmi ilyesmiről nincs szó, csupán annyit akarok mementóul a nyakamban hordani, hogy ezeken a területeken élnek a mai napig is magyarok. Függetlenül attól, hogy a határnak melyik oldalán, milyen ország polgáraként élik az életüket, a nemzetiséget tekintve magyarok. Számomra ez jelenti a nemzeti összetartozást.

– Gyakran lép fel a határon túli magyar területeken. Mit tapasztalt a látogatásai során, s miért tartja fontosnak ezeket a kapcsolatokat?

– Vasárnap érkeztem haza az erdélyi Torockóról. Ez nem a jelenleg is színmagyarnak mondható Székelyföld része, hanem elszigetelt, a román települések által körülvett falucska, mellette még egy másik kis falu van csak, ahol szintén magyarok élnek. Mégis őrzik a kultúrájukat. Ők nem nacionalisták, hanem tiszta szívű, őszinte, igaz magyar emberek. Az elmúlt száznégy év kivetettsége ellenére is őrzik magyarságukat, mert fontos számukra, és gyermekeiket is e szellemben nevelik. 

Hallottam olyan kezdeményezésről, hogy érdemes lenne az anyaországi középiskolásokat minél többször elvinni a magyarlakta határon túli területekre. Ezt nagyon jó ötletnek találom, hiszen így azok is, akiknek korábban nem volt sok ismeretük a trianoni események következményeiről, találkozhatnak a kint élőkkel. 

Ugyanis előfordul, hogy egyszerűen az erdélyi magyarokat lerománozzák, a felvidéki magyarokat letótozzák, vagy csodálkozva fordulnak hozzájuk, mondván „te milyen jól beszélsz magyarul, román létedre”. 

Ez pedig számukra olyan, mintha tört döfnének a szívükbe, és egyáltalán nem azért, mert románnak, tótnak, ukránnak, vagy szerbnek hitték őket. 

Hanem, mert az anyaországban a negyven év kommunista uralom alatt ennyire kimosták az emberek agyából Trianont és azt, hogy a magyarok egy jelentős része le lett választva az anyaországtól, és határon túl élnek, mégis töretlenül őrzik a kultúrájukat, még sanyargatás idején is. 

Ezért lenne fontos, hogy még gyermekkorban, minél több fiatal megismerje a határon túli magyarok életét és azt, hogyan tartották meg a magyarságukat. Így talán az anyaországiak is egy kicsit büszkébbek lennének arra, hogy magyarok.

– Európa című dala több mint negyven éve közismert sláger, melyet mai napig játszanak a rádiók, de különféle rendezvények is. Nemrégiben saját közösségi oldalán írt arról, elhatárolódott attól, hogy a dal megszólalt a  Magyar Péter által szervezett eseményeken is.

– Igen, a Facebook-oldalamon és az ezt követő interjúkban is elmondtam, nekem nem azzal volt problémám, hogy egy ellenzéki összejövetelen valaki lejátssza az Európa dalt. Ez eddig is számtalanszor előfordult. Az Európa dal mindenkié, miért ne játszhatnák le? Én amiért megszólaltam, az más okból történt.

 Tudjuk, hogy az erkölcs sajnos nem a politikusok művészete, de azért mindenkiben van egyfajta erkölcsi minimum, bennem is, amibe nem férnek bele bizonyos dolgok. Számomra ebbe nem fér bele az, hogy valaki a közvetlen családtagjait, a legközvetlenebb barátait és politikai sorsközösségét elárulja önös politikai érdek miatt.

 Én ez ellen szóltam, tehát nem egy ellenzéki összejövetel ellen, hanem az ellen, hogy egy ilyen ember politikai gyűlésén hangzott el a dalom. Hiszen könnyedén azonosíthattak volna ezzel az egésszel, mint ahogyan elő is fordult egyébként. Tisztáznom kellett, hogy a Magyar Péter-féle jelenséghez közel sincsen semmi közöm.

– Az Európa kapcsán koncertjein gyakran elmondja, ma is látja aktualitását, azonban nem pont ugyanúgy, mint a megírás éveiben.
– Amikor ez a dal született, akkor Varga Mihály barátommal, aki a szövegét írta, egy olyan Európára vágytunk, amelyhez mindig is tartoztunk a korábbi évszázadok során. 

Ahhoz a keresztény Európához, amely ma már nem létezik. Európa megalkotta az Európai Uniót, ami egy nagyon jónak tűnő vállalkozásnak indult, hiszen gazdaságilag is össze próbálta fogni az országokat, akik sokáig az egymással való háborúskodással voltak elfoglalva.

Az Unió célja abban állt, hogy ezek a viszályok ne ismétlődjenek meg. Az Európai Unió sokáig úgy is működött, mint egyenrangú felek politikai közössége. 
A mai európai vezetőkkel azonban ez messze nincsen így. Ma már egyfolytában a kettős mércét tapasztaljuk, s azt, hogy ez elsősorban rajtunk és korábban a lengyeleken csapódott le. Szükségesnek tartom, hogy Európának végre olyan vezetői legyenek, akik nem akarják lecserélni Európa népességét más kultúrájú és más vallású tömegekre, hanem az európai emberek érdekeit tartják szem előtt, s odafigyelnek az ő szavukra. Ma meglátásom szerint nem ilyen vezetést tapasztalunk. 

Arról nem is beszélve, hogy míg az Unió azért jött létre, hogy béke legyen, a jelenlegi európai vezetők a legkevésbé sem efelé hajlanak. Sőt, ők a legnagyobb háborús uszítók, ezzel pedig szembe mennek minden olyan európai értékkel, amit rajtunk követelnek, ők viszont nem tartanak be.

– Magyarország gyakran szorult különböző nemzetközi érdekek közé a történelem során. hol keletről, hol nyugatról…
– Igen, és egyébként a jelenlegi magyar kormányzatot sokszor pont azért bírálják, mert megpróbál jó kapcsolatot ápolni több országgal. 

Kis ország létünkre azonban kiszolgáltatottak vagyunk a nagyvilágnak, ezért szükséges, hogy jó kapcsolatokat tartsunk fenn Kelet és Nyugat felé is, hiszen pont e kiszolgáltatottságunk miatt nem lehetünk rosszban senkivel.

Azonban ez nyilvánvalóan rendkívül nehéz olyan helyzetben, amikor a világ két ellenérdekeltségű pólusa feszül egymásnak, mi pedig ott őrlődünk valahol középen.
Bízzunk benne, hogy jól alakul hazánk és Európa sorsa is a jövőben.

Varga Miklós nem először fordult meg Baranyában az utóbbi években

Varga Miklós több alkalommal adott koncertet Baranyában az elmúlt években. Most, június 4-én a siklósi nemzeti összetartozás ünnepségre érkezett vendégként, de az énekes tavaly megfordult Pécsen az E78-ban a Tunyogi Péter emlékkoncert előadójaként, valamint a Kodály Központban Rudán Joe vendégeként.

2022-ben zsúfolásig telt koncertet adott a Bőköz fesztivál keretein belül. Pécsváradon szintén ekkor a Felvidékiek Napja eseményen Varga Miklós főszereplésével a „Fehérlaposok” című kortárs rockoperát láthatta a közönség. Pécsen pedig az Attila fiai társulat vendégeként énekelt 2022-ben és 2021-ben is. Szintén 2021-ben Vajszló önkormányzatának meghívására érkezett az Ormánságba, ahol szintén nagy létszámú közönség előtt tartott koncertet, s interjút is adott lapunknak.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában