rali

2018.01.03. 12:28

Ranga gyalog is eljönne

Napsütéses időben, de csípős hidegben, ennek ellenére remek hangulatban búcsúztak az óévtől a ralisok: a hagyományos Rallye Sprint Gálán 2017-ben utoljára táncoltatták meg autóikat a versenyzők.

K. Mayer András

Több mint egy évtizedes tradíció jó kedvvel, látvánnyal és benzingőzzel. Ezúttal sem volt másként: a Rallye Sprint Gála az óév hajrájában, december 30-án várta az autósport szerelmeseit a Baranya Kupa prológ-helyszínére, Zobákpusztára.

– A hideg ellenére is sok néző volt kíváncsi a gálára, amely nem a stopper elleni küzdelemről szólt, és éppen ettől különleges. Csupán egy jó hangulatú búcsú a raliszezontól: a versenyzők itt táncoltatják meg utoljára autóikat a téli pihenő előtt – mondta Markó Tibor, az eseményt szervező Marco Racing Team képviselője. – A mezőny sokrétűségét jól jellemzi, hogy a Suzukitól a Ladán, a BMW-n át az R5-ös nehézfegyverig minden megtalálható volt.

A szemfüles nézőknek már a rajt előtt feltűnhetett, hogy a mezőny jelentős része murvás gumival érkezett, noha a pálya aszfaltburkolatú.

Mindez természetesen nem a versenyzők tévedése volt, csupán célszerűen szolgálta az indulók látványos autózását. Az ezúttal szándékosan elrontott (a bajnoki eseményeken pedig meghatározó) gumiválasztás hozta a kívánt hatást, és a versenyautókon belül és kívül egyaránt mosolyt csalt az arcokra.

– Mi is murva gumival készültünk a gálára és remekül szórakoztunk! – mesélte jókedvűen ifjabb Ranga László, aki a 2017-es esztendőben testvérével, Péterrel egy csapatot alkotva egy-egy Skoda Fabia R5-tel küzdött a hazai Rallye1-es bajnokságban.

– Amennyit menet közben láttam, nem csak az autóban ülő versenyzők, hanem a szép számú közönség is élvezte a produkciót. Remek ötlet ez a rendezvény, ami talán éppen attól lehet ennyire felszabadult, hogy itt nem a stopper a legfőbb ellenfelünk. Markó Tibornak meg is ígértem, legközelebb is eljövök, ha kell, akár gyalog is!

A nézők legnagyobb örömére ezúttal is jócskán kijutott a csúszkálásból, pörgés-forgásból és az ártalmatlan árokjárásból, azaz ismét látványos volt a gála.

Az autósport a közel három hónapos téli pihenő és a várható szabályváltozások tisztázódása után várhatóan márciusban éled újjá térségünkben, az immár hagyományos orfűi sprintes évadnyitó versennyel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában