kosárlabda

2018.12.03. 09:30

Pécsi legendákról kapták nevüket az új pályák

Ünnepélyes megnyitót és névadó ceremóniát tartottak szombaton a közelmúltban átadott Nemzeti Kosárlabda Akadémián. A sportintézmény három pályáját a pécsi kosárlabdázás ikonikus alakjairól nevezték el.

Szabó Dániel

Fotó: Laufer László

A szombati ünnepségen hivatalosan is megnyitották a Nemzeti Kosárlabda Akadémia kapuit. Emellett bejelentették, hogy az intézményben található három pályát a pécsi kosárlabdázás legendás alakjairól nevezik el: az első centerpálya a 2013-ban tragikus buszbalesetben elhunyt kosárlabdaedző, Fűzy Ákos nevét kapta. A második Egyed Mihály testnevelő tanár és kosárlabdaedző, a harmadik pedig a szintén balesetben, rendkívül fiatalon életét veszítő Horváth Judit, a háromszoros magyar bajnok irányító nevét viseli szombattól.

Rátgéber László ünnepi beszédében hangsúlyozta: a névválasztás legfőbb célja, hogy az intézményben nevelkedő gyerekek azokat az erkölcsi és szakmai normákat kövessék, amelyeket a pályák névadói képviseltek.

Emlékpadot is avattak

A névadó ünnepséget megelőzően a súlyos betegségben nagyon fiatalon, júliusban elhunyt Szentpáli Bencére emlékeztek. Az akadémia junior csapatának volt játékosa tiszteletére egy emlékpadot avattak és egy fát ültettek el a jelenlévők.

A ceremónia keretein belül a Nemzeti Kosárlabda Akadémia aranyjelvényét kapta Rappai Gábor, az akadémia felügyelő bizottságának elnöke, akinek a kitüntetést Bódis József, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára adta át.

Emellett természetesen mérkőzés nélkül sem maradtak a kilátogatók, hiszen az ünnepséget követően a Rátgéber Akadémia junior csapata játszott pályaavató nemzetközi gálamérkőzést a négyszeres Euroliga-győztes Szpartak Moszkva junior együttesével. A találkozót végül a vendégek nyerték 71-55-re.

Az orosz klub felnőttcsapata 2009-ben Rátgéber László vezetésével hódította el a legrangosabb kontinensviadal aranyérmét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában