Falra másznak

2019.02.22. 19:00

A falon lógva próbálnak rálelni a helyes útra a pécsi mászók

Egyre többen nyüzsögnek Pécs októberben nyílt mászóbirodalmában, ahol a falmászás szerelmesei erőnlétük mellett kreativitásukat is fejleszthetik.

Szabó Dániel, [email protected]

A falmászást, mint hivatalos sportot a sziklamászás teremben űzhető, kontrollált változataként kell elképzelni. Körülbelül 1980 óta létezik ebben a formában, népszerűsége pedig töretlenül felfele ível, ráadásul 2020-ban már a tokiói olimpián is debütál. A sportolók mesterségesen kialakított falakon különböző színű fogásokból, különböző feladatokat hajtanak végre, és erre már Pécsett is lehetőségük van, a fél éve nyílt Camp One Gym-ben.

– Az állóképesség mellett nagyon nagy mértékű kreativitás, és erőlátás kell hozzá – magyarázta lapunknak Pósz Pál, a pécsi mászóterem tulajdonosa és szakedzője. – Sok mindennek kell passzolnia ahhoz, hogy valaki teljesítse a pályát és ne essen le, hiszen minden egyes alkalommal meg kell találni a taktikát és megfelelően beosztani az erőt.

A tréner kiemelte, hogy valóban kell hozzá némi vakmerőség, de a teremben minden veszélyességi tényező a minimumra van csökkentve. Kötél és szivacs védi a mászókat, így a gyerekek körében is nagy népszerűségnek örvend.

A Hópárduc Alapítvánnyal közreműködve minden szombaton figyelemhiányos, hiperaktivitási zavarban szenvedő fiataloknak tartanak három órás edzéseket, de más betegségekre is kiváló gyógyír lehet ez a mozgásforma, erre kiváló példa a tizen­nyolc éves Tímár András esete. – Akkor kezdtem el mászni, amikor kiderült, hogy komoly gerincbetegségben szenvedek – mesélte Tímár András, aki betegsége előtt hét évig futballozott. – Egy pár hónap után pedig annyira megszerettem a sportot, hogy azóta heti rendszerességgel látogatom az edzéseket. Műtét közeli állapotban voltam, most pedig versenyre készülök – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában