birkózás

2019.05.23. 19:30

Igazi példakép a fiatalok számára

Több mint 30 év után újra van felnőtt birkózásban országos férfi bajnoka a baranyai megyeszékhelynek, Gazdag Krisztián (26), a PTE-PEAC sportolója lett ob-aranyérmes.

Horváth László

Másfél hónapja igazolt Pécsre a vajdasági születésű fiatalember, aki áttelepülése előtt Szerbiában Magyarkanizsán élt, és a szabadkai Spartak Subotica színeiben sportolt, 15 esztendeje birkózik. Barátnője – aki a PTE-n pszichológiát tanul – után jött Magyarországra, korábban a szerb csapatbajnoki döntőn találkozott a PTE-PEAC szakosztály-vezetőjével, Nagy Norberttel, akkor került először szóba az átigazolása. Azóta Gazdag Krisztián már az egyetemista klub versenyzője, az országos bajnokságon, Budapesten az 55 kilós súlycsoportban győzött.

– Voltam többszörös korosztályos és felnőtt szerb bajnok is, de a mostani magyar elsőséget tartom a legértékesebb trófeámnak – mondta Gazdag. – Nehéz volt megszerezni, négy mérkőzést kellett hozzá nyernem. Ősszel Asztanában lesz a világbajnokság, jó lenne arra kijutni. Naponta egyszer edzem, amellett sokat futok egyedül Tüskésréten és a Mecseken is.

Ezt megelőzően Pécsnek utoljára 1982-ben volt birkózásban férfi felnőtt országos bajnoka. Gazdag az ob-aranyérmet a fővárosban Kuller Józseftől, a Baranya Megyei Birkózó Szövetség elnökétől vehette át.

– Krisztiánnak az akarat az erőssége, nagy alázat van benne a sportág iránt, a hozzáállása példa értékű. A PEAC-nál a feltörekvő ifjúság számára igazi példakép – mesélte róla Nagy. – Az 55 kilós súlycsoport nem szerepel az olimpia műsorán, de addig még változás is várható. Krisztiánnál egyelőre nem aktuális a váltás.

A sportvezető nem győzi hangsúlyozni, hogy kitűnő a kapcsolatuk Ács Pongráccal, a PTE-PEAC elnökével, a klubbal és az önkormányzattal. Szerinte ennek is köszönhető a kiváló eredmény elérése. De nemcsak Gazdag első helyére büszke, hanem a szakosztály idén eddig elért kitűnő eredményeire is, így Galambos Ramóna U23-as Európa-bajnoki sikerére, Szmolka Nikolett ob-aranyérmére és arra, hogy három serdülő válogatott kerettagjuk van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában