Kosárlabda

2022.09.15. 19:22

Huszonöt éve veszítettük el Horváth Juditot, a pécsi női kosárlabdázás legnépszerűbb alakját

Akadt jobb játékos Pécsett, női kosárlabdázásban, de népszerűbb senki sem volt nála sem előtte, sem utána. A válogatott irányítót negyed évszázaddal ezelőtt ütötte el egy teherautó. A történtek sokkoltak mindenkit, a családot, a PVSK-t, a város sportéletét, a magyar kosárlabdázást egyaránt.

Pucz Péter

Vezéregyéniségnek született, méghozzá 1963. február 25-én, Pécsett. Abban a városban, amit a sport miatt, klubszinten soha el nem hagyott.

Irányítóként szerepelt együttesében, a PVSK-ban, illetve a válogatottban is, de hátvédként sem jött zavarba a pályán.

Nem túl magas termete miatt, kissé furcsán dobta a hármasokat, a feje mögé hátravitt kezekkel. Gyermekként úgy rögzült belé. A szakma egy darabig csóválta miatta a fejét, de idővel ez lett az egyik védjegye a 11-es számú pécsi mez örökös viselőjének.

A nézők egyszerűen imádták! Nála közvetlenebb teremtés nem akadt széles e városban.

„Mindenkiről" tudta kicsoda, bárkivel váltott pár baráti szót, aki csak ismerte őt. Azok száma pedig nem volt kevés, hiszen akkor tombolt a városban a kosárláz. De egy fejezet szinte egyetlen másodperc alatt fejeződött be.

A korabeli sajtó, élükön a Dunántúli Naplóval, részletesen számolt be a tragédiáról. Ezek alapján próbáljuk meg felidézni a történteket.

A rendőrség által kiadott közlemény szerint, 1997. szeptember 12-én, pénteken, 9 óra 45 perckor, Pécsett, Közraktár út 1/5-ös számnál, egy pótkocsis járműszerelvény közlekedett a Megyeri út irányába.

A teherkocsi jobbra kanyarodott volna, amikor egy segédmotor-kerékpáros a gépjármű jobb elejével ütközött. Az előzetes vizsgálat alapján megállapítható, hogy az áldozat - Horváth Judit - szabálytalanul próbált meg előzni. A gépkocsivezetőnek felróható lehet a figyelmetlenség, a végzetes esettel kapcsolatban. Bár, a végeredmény szempontjából ez mindegy volt.

A közeli mentőállomásról riasztott mentőautó hamar megérkezett. A súlyosan, életveszélyesen megsérült áldozatot még megpróbálták eljuttatni a helyi klinikára, de  szállítás közben elhunyt.

Utólag kiderült, Horváth Judit a pécsi sportcsarnokból a PVSK Verseny utcai irodájába igyekezett a kismotorjával. Oda azonban már soha nem érkezhetett meg.

Az 1997-1998-as női kosárlabda-bajnokság másnap rajtolt volna. A Soproni Postáshoz kellett volna utazniuk a Pécsi VSK játékosainak.

A klub a szövetséghez fordult, halasztást kérve. Ahhoz minden érintett hozzájárult, ezért a fekete-fehérek rajtja csúszott. Az idény végén a PVSK lett a bajnok. A gárda a sikert Horváth Judit emlékének ajánlotta.

A temetési szertartás szeptember 24-én zajlott le, hatalmas tömeg rótta le kegyeletét a Pécs Megyei Jogú Város által adományozott díszsírhelynél, a Siklósi úton. Ezrek könnyeztek, rokonok, drukkerek, játszótársak, ellenfelek jelentek meg a ceremónián.

Nem túlzás, rajongói körökben ma is gyakran emlegetik Horváth nevét, játékát. Meg a legendás győzni akarását, ami annyi nagy mérkőzésen adott erőt a fiatalabbaknak, a már-már csüggedőknek. Kiélezett helyzetekben rendre rá volt kijátszva az utolsó figura. Általában jól oldotta meg azokat, csak egyszer hibázott, ám akkor végzeteset.

Az utolsó idénye lett volna

Harmincnégy éves már elmúlt, ezért Horváth Judit a bajnoki rajt előtt bejelentette, a következő lesz a végső bajnoki idénye. A háromszoros magyar bajnok, 67-szeres felnőtt válogatott, Európa-bajnokságon 1991-ben harmadik helyezett játékos azonban ezt a tervét már nem valósíthatta meg. Egy fiúgyermek édesanyjaként távozott az élők sorában. Már készült a sport utáni életre, szeretett volna újságíró lenni. Jelentek meg írásai, de az új hivatásának útján nagyon a kezdeti lépéseknél járt csupán. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában