Kosárlabda

2023.06.24. 19:42

Megráncigálták az oroszlán bajszát, de a bravúr elmaradt

A magyar női kosárlabda válogatott huszonhat esztendő után ismét elődöntőt játszhatott az Európa-bajnokságon, de ami ennél is fontosabb, hogy ezzel sikerült kiharcolni az olimpiai selejtezőn való részvételt. Igaz, kicsivel pontosabb játékkal a fináléba jutás is meg lehetett volna, de bronzérem még megszerezhető.

Móga Richárd

Fotó: Koncz Márton

Igencsak magas színvonalon kezdte a kontinensviadal egyik legfőbb esélyesének számító spanyol válogatott a mieink elleni Európa-bajnoki elődöntőt, de szerencsére Székely Norbert együttese hamar felvette a ritmust, így sikerült tartani a tempót.

A második etapban Határ Bernadett szemfüles megoldásának köszönhetően kettőre megközelítettük ellenfelünket: egy elmélázó spanyol kosárlabdázó hátára pattintotta a labdát, majd a palánk alatt sem hibázott. Ennek ellenére a folytatásban mégis kinyílt az olló, ugyanis tizenhat is volt közte. A magyar válogatott nem bírta pontra váltani akcióit, védekezésben pedig rendre problémák akadtak. Mindenesetre a nagyszünet előtt még így is lehetett kozmetikázni az eredményen.

Az első félidőben tizennyolc pontot jegyző Torrens a harmadik negyedben is kezdőként lépett parkettre, ez pedig jól mutatta, hogy Spanyolország az előny ellenére egyetlen percig sem vette félvállról az összecsapást. Továbbá az sem segített a helyzetünkön, hogy közel három és fél percet kellett várni az első pontunkig. Legalább azzal sikerült elkapni a fonalat, ugyanis kilencre csökkent a hátrány, így a spanyol szövetségi kapitány azonnal időt is kért. A következő pillanatokban még közelebb lehetett volna zárkózni, de rengeteg technikai hiba és eladott labda tarkította a játékunkat. Ennek ellenére a spanyol brigád nem bírt kilábalni a hullámvölgyből, így egy végletekig kiélezett utolsó felnovásra lehetett készülni.

Az utolsó tíz percben már a kezdetektől ráncigáltuk az oroszlán bajszát, de a játékvezetők kétes szituációkban a nagy vadat védték. Na de ellenszélben is megmutatta a magyar válogatott, hogy van tartása. Igaz, a csoda elmaradt, ennyi eladott labdával nem gyakran lehet meccset nyerni, de egyik legfőbb célját így is elérte a csapat.

Spanyolország–Magyarország 69–60 (18–14, 20–14, 12–18, 19–14)

Női kosárlabda Európa-bajnokság, elődöntő. Ljubjana. Magyarország: Studer 13/6, Lelik 4, Dubei 4/3, Goree 12/3, Kiss V. 7/3 Cserék: Határ 4, Varga A. 4, Aho 3/3, Kányási 7/3, Horváth B. 2, Ruff-Nagy, Török Á. Szövetségi kapitány: Székely Norbert. Spanyolország legjobb pontszerzői: Torrens 27/15, Cazorla 16/9, Ginzo 10.

A bronzéremért a Belgium–Franciaország párharc vesztesével kell majd megmérkőzni vasárnap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában