Úszás

2023.08.14. 20:30

Történelmi bronzérmet szerzett a pécsi tehetség az U23-as úszó Európa-bajnokságon

A PSN Zrt. kiválósága, Jászó Ádám is sziporkázott az első ízben megrendezett, erősen kísérletinek tetsző eseményen. Sőt, a pécsi tehetség történelmi bronzérmet szerzett Írországban, az U23-as úszó Európa-bajnokságon.

Móga Richárd

Forrás: PSN Zrt.

Az elmúlt napokban Írország fővárosa, Dublin adott otthont az Európai Úszó-szövetség (LEN) vadonatúj viadalának, az U23-as úszó Európa-bajnokságnak. Magyarországot tizenegy versenyző (nyolc férfi és három nő) képviselte a különleges eseményen, köztük ott szerepelt a PSN Zrt. kiválósága, Jászó Ádám is.

Számos úszó küszködik abban az időszakban, ami azzal indul, hogy egy versenyző betölti a tizennyolcadik életévet, azaz többé nem nevezhető a junior Eb-kre, vb-kre, ugyanakkor még nem elég érett ahhoz, hogy a felnőtt világversenyeken szerepeljen – vagy hogy ott legalább hasonló sikerélményei legyenek, mint a korosztályos eseményeken.

Ennek köszönhetően indította el a LEN az U23-as Eb-t, amelyen a korhatár (19-23 év) mellett afelé igyekezték terelni a szövetségeket, hogy csak az vegyen részt a kontinensviadalon, aki nem lépett rajtkőre az év kiemelt felnőtt eseményén.

A program igencsak feszes volt – míg egy junior Eb is már hatnapos, az U23-as viadalon három napba tömörítették a teljes programot, cserébe nem voltak középdöntők, kizárólag finálék.

– Az biztos, hogy maga a kezdeményezés jó, hiszen mi is olyanokat hoztunk, akik az elmúlt években kiemelkedőt nyújtottak az utánpótlás világversenyeken, és most ott állnak a felnőttválogatott kapujában. Egy ilyen viadal jól szolgálja az ő felkészítésüket – vélekedett a próbatételt megelőzően a magyar küldöttséget vezető szövetségi kapitány, Sós Csaba.

A nyitónapon Jászó Ádám bravúros úszással harmadikként ért célba 200 gáton, így ő szerezte a magyar csapat első, történelminek mondható érmét ezen az új viadalon. Még aznap a mixed vegyesváltó Jászó Ádám, Békési Eszter, Ugrai Panna, Bóna Benedek felállásban veselkedett neki a 4x100 méternek, de kizárták a kvartettet, miután Bóna egy leheletnyivel korábban rajtolt.

A zárónapon is medencébe ugrott a baranyai tehetség: száz háton ötödikként végzett, míg a mixed 4x100-as gyorsváltó Bóna Benedek, Jászó Ádám, Békési Eszter, Ugrai Panna felállásban nyolcadik lett.

– Nagyon nehéz volt ez a megmérettetés – nyilatkozta lapunknak a történelmi bronzérem megszerzése után Jászó Ádám. – Minden úszásnál a maximumot kellett nyújtani, hiszen délelőttönként a döntőbe jutásért ugrottam medencébe, délután pedig a minél jobb eredményekért. Ez pedig azért új nekem. A kétszáz méteres hátúszást tekintve csak a bronzéremnek örülök. Sok hiba van még az úszásomba, ezeket igyekszünk minél hamarabb javítani. Az év elején sokat változtattam a hozzáállásomon és az edzőmunkámon, és végre kezdem érezni a hatását. Most pár hét pihenő következik, majd szeptember elején lesz egy kisebb verseny, amin minden évben próbára teszem csak a buli kedvéért.

A magyar csapat végül három ezüstéremmel és két bronzzal zárta az első ízben megrendezett, erősen kísérletinek tetsző eseményt, ezzel az éremtáblán a tizennegyedik lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában