Labdarúgás

2024.01.14. 14:10

Lerántották a leplet Lionel Messiről majdnem

Kvanduk Bence

Fotó: Gustavo Pagano/Getty Images

Egy hatrészes dokumentum sorozatban, a Világbajnokság csapatkapitányai címmel eleveníti fel a 2022-es labdarúgó-vb eseményeit a Netflix egy egészen különleges ígéret alapján, hogy a csapatkapitányok szemszögéből láthatjuk majd ismét a diadalokat és bukásokat. Ugyan valóban forgattak ehhez egy két válogatott kapitányával interjúkat, illetve egy-két jelenetet a torna alatt, ebből csupán foszlányokat kapunk sokszor többször is megismételve egy-egy elhangzott dolgot. Sőt, valójában egyetlen játékoshoz sem kerül elég közel, hogy valóban valami különleges, bensőséges pillanatot láthassunk tőle. Egyedül talán a dánok vezére, Simon Kjaer kap olyan szerepet, amiből egy kicsit jobban megismerhetjük, hiszen az ő esetében a családja is szerepel.

Mindemellett egy igen szűk kört vesz elő a dokumentum sorozat, hiszen a dánok mellett, a brazilokkal, Cristiano Ronaldóval, a szenegáliakkal, walesiekkel és az argentinokkal foglalkozik komolyabban. Olykor előkerülnek a spanyolok és a horvátok, s muszáj volt belevenniük a csodát tévő Marokkót, de érezhető, hogy ez az eredeti koncepcióban ők nem szerepeltek.

A sorozat azt is ígéri, hogy majd lerántja a leplet az argentinok kapitánya, Lionel Messi és a holland-válogatott több tagjának összetűzéséről, a mérkőzés utáni interjúról, de valójában ebből semmit nem kapunk. Legalábbis annál többet nem, mint amit azok, akik komolyabban követik a sportágat, vagy figyelemmel kísérték a vb-t, azok ne tudták volna egyébként is.

Maga a sorozat még arra sem igazán jó, hogy a torna izgalmait, hangulatát felidézzük, hiszen rengeteg dráma, katarzis marad ki a szűk játékidejű hat részből, ugyanakkor képileg a mérkőzések kiválóan vannak feldolgozva. Abszolút nem tudta a labdarúgás eszenciáját megragadni, pedig ebben a tartalomgyártó jó szokott lenni, elég ide hozni példának a Hajsza a túlélésért sorozatot, amely a Forma-1 népszerűségét indította el újra pozitív irányba. Pedig egyébként nagyon jól éreztek rá a készítők arra, hogy a finálé pillanatai nagyon erős nyitányt biztosíthatnak.

Emellett a világ nagy részének az is nyögvenyelőssé teszi a haladást a sorozatban, hogy nagyon érezhető, hogy ezt az észak-amerikai nézőknek gyártották, hiszen rengeteg olyan információval bombázza a nézőt, amit minimális ismeretekkel is tud. Ez pedig egy borzasztóan középszerű alkotássá alacsonyítja a nagy potenciállal rendelkező sorozatot.

Mindent összevetve kis adagokban szórakoztató is lehet a Világbajnokság csapatkapitányai, de semmi különlegessel nem rukkol elő. Biztosan nem fog olyan státuszba jutni a sportszerető közönség szemében, mint a Michael Jordan-éra Chicago Bullsáról szóló Last Dance.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában