Hírek

2004.10.15. 11:40

Mozdulatok szöveg nélkül

Bohókás lány görkorcsolyán, kemény, elegáns üzletasszony, diszkóban fickófogó szingli. Ánya, Izabella, Olivia. Tragédiák és vígjátékok, sikerfilmek hősnője Ónodi Eszter.

Szilágyi Ágnes

– Előadás után siet haza? – kérdezem.
– Csak akkor, ha másnap hajnalban munkám van. Most leülünk a büfében, és beszélgetünk. Múltkor Ascher Tamás rendezővel és a kollégákkal hajnali egyig dumáltunk. Észre sem vettük, hogy múlik az idő
– mondja, közben lesminkel. Lekerül szép, vörös hajáról a loncsos, barna paróka.
Délelőtt a Kamrában táncolt a próbán. Azt mondja, újonc még a csapatban, mármint Bozsik Yvette mozgásszínházában.
A színésznő élvezi a szöveg nélküli mozdulatokat.
– A gesztusok felértékelődnek. Gyönyörű zenére mozgunk. A mankót, mármint a beszédet elvették tőlünk, de felesleges is lenne – jegyzi meg.
Hónapokkal ezelőtt elmondta, valami nagy dobásra készül. Most elárulja: – Próbafelvételre hívtak egy nagy amerikai filmhez. Óriási nevekkel dobálóztak. Nem tudom, mi történt, azóta se jelentkezett senki. Jó tanulópénz volt. Ezentúl akkor hiszem el, hogy megkaptam a szerepet, ha a vége főcímet olvasom.
De nem tűnik igazán csalódottnak.
– Nem képzeltem azt, hogy harmincévesen hollywoodi sztár leszek. Különben is, jól érzem magam itt, a „magyar ugaron” – nevet Ónodi Eszter.
A színésznőnek pedig nem okoz gondot az angol nyelv, hiszen magyar–angol szakos bölcsész. Arról kérdezem, miként lett bölcsészből színésznő.
– Titokban már régen kacérkodtam a színészettel. De akkor még engedelmes lánykája voltam a szüleimnek. Ők úgy gondolták, kell egy tisztességes szakma a kezembe.
Harmadéves bölcsészként mégis jelentkezett a színiegyetemre. A felvételin a harmadik rostán kiesett. A csalódásba szerencse is vegyült, mert így egy évet nyert, és megkapta a bölcsészdiplomáját. A következő évben felvették a színművészetire.
A színésznőnek is van álma: egy szép, kertes házra vágyik.
Ónodi Eszter átöltözött, indul a társalgóba a kollégáihoz.
– A Katona József Színház társulata olyan, mint egy család. Itthon vagyok.

Ónodi Eszter

Budapest, 1973. február 17.

Diplomák: ELTE, Színház- és Filmművészeti Főiskola

Díjak: Vastaps-díj, Filmkritikusok díja, A legjobb női alakítás díja

Színházi szerepek: Szeget szeggel, Mi lesz veled, emberke, Yvonne, burgundi hercegnő, A vihar, Koldusopera

Filmszerepek: Kalózok, Portugál, Meseautó, Valami Amerika, Boldog születésnapot!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!