Hírek

2006.12.04. 13:32

Annan: Irak helyzete ma rosszabb

Az Irakban uralkodó helyzet sokkal rosszabb, mint egy polgárháború – jelentette ki Kofi Annan ENSZ-főtitkár a BBC brit közszolgálati rádiónak és tévének adott interjúban, s hozzátette: egyes irakiak joggal érezhetik úgy, hogy most rosszabb a sorsuk, mint az amerikaiak által 2003-ban megdöntött Szaddám Huszein diktátor alatt volt.

Cs. E.

A síita és a szunnita mohamedánok közötti mindennapos összecsapásokról szólva Annan azt mondta: félő, hogy az irakiak nem képesek maguk megoldani a problémáikat. A világszervezet főtitkára felvetette, hogy hívjanak össze nemzetközi konferenciát az iraki rendezés érdekében. Az iraki államfő, Dzsalal Talabani viszont vasárnap visszautasította az ENSZ-főtitkár kezdeményezését. „Iraknak van parlamentje, amely a régióban a legjobb. Független, szuverén állammá váltunk, és mi fogunk dönteni országunk jövőjéről” – hangoztatta az elnök.

Közben Szaddám Huszein ügyvédei benyújtották a fellebbezést védencük halálos ítélete ellen. Az egykori elnököt egy hónapja ítélték kötél általi halálra, amiért 1982-ben elrendelte Dudzsail falu 148 síita lakójának kivégzését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!