Hírek

2007.05.20. 17:06

Orbán: nem vagyunk lúzerek

Bejött a papírforma: Orbán Viktor, a Fidesz régi elnöke megtartotta posztját - csak 39-en szavaztak ellene

Farkas Károly

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Fotó: Darnay Katalin
[/caption]A Fidesz a magyarok utolsó reményét testesíti meg, a magyarok utolsó esélyét, hogy szabadságban és jólétben élhessenek hazánkban” – ezekkel a szavakkal kezdte elnöki beszédét Orbán Viktor, akit – 1608 igen szavazattal, 39 nem szavazat ellenében – ismét a Fidesz elnökévé választottak a párt hétvégi kongresszusán.

A kormány a teljes emberi életet a piac részévé akarja tenni, üzletté akarják tenni a tanulást, a kultúrát és az egészségügyet Orbán Viktor szerint. A régi új-pártelnök úgy fogalmazott, ebből a neoliberális eszméből elege van a többségnek. Szerinte ugyanis a piac mindenhatóságára bízni a társadalmat felelőtlenség, ráadásul ez ósdi és korhadt dogma.

„A piacelvűek azt mondák, egyetlen láthatatlan kéz működik, mi elvetjük ezt az elméletet, mert egyetlen kéz van, és az a tolvajé. Mi nem bízzuk a társadalmat tolvajokra, mert lúzerek (értsd: vesztesek - a szerk.) azért nem vagyunk”.

Orbán: erős falu, erős Magyarország

A Fidesz elnöke tandíjmentes oktatást, munkahelyek teremtését, a teljes foglalkoztatottság elérését, az egészségügyi kockázatközösség megőrzését, a vidéki élet minőségének javítását és valódi versenyképességet ígért kongresszusi beszédében. Az erős Magyarország feltétele az erős mezőgazdaság, az erős falu, az erős vidék, mondta Orbán Viktor.

A reformnak nevezett tragikomédia csúfosabban bukott, meg mint az Eb-pályázat - hangsúlyozta. Orbán szerint a „sors akaratából minden idők legerősebb Fideszével néz szembe minden idők leggyengébb MSZP-je”. Kiemelte, a szocialista párt olyan mértékben vesztette el támogatottságát, hogy nagypártból középpárttá vált.

Az mutatja meg a Fidesz erejét, hogy egy elvesztett választás után nem összeestek, hanem megnyerték a következőt. „Mi azért vagyunk erősek, mert senkit nem hagyunk az út szélén. Azokat is segítjük, akik nem ránk szavaztak”– mondta Orbán. Minden emberi számítás szerint már a padlóra kellett volna kerülnünk, de nem így lett „mert nem felejtettük el, honnan jövünk, nem médiafölényből és örökségből épültünk, hanem egyenességből, őszinteségből és bizalomból” – jelentette ki Orbán Viktor.

A legnagyobb ellenzéki párt kongresszusán Csáky Pál szlovák miniszterelnök-helyettes, Tőkés László református püspök is részt vett. Joseph Doul, az Európai Parlament néppárti frakcióvezetője átadta Sarkozy francia államfő üdvözletét. Wifried Martens európai néppártelnök kijelentette: Orbánra van szükség a megújuláshoz.

A tisztújító kongresszus második napján megválasztották a párt alelnökeit is. Öten indultak a négy alelnöki székért, de az egyik jelölt, Schmitt Pál visszalépett a jelöléstől, így Kósa Lajos, Pelczné Gál Ildikó, Pokorni Zoltán és Varga Mihály lettek a párt alelnökei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!