Hírek

2008.10.19. 14:45

Aquapol-akció – 170 eljárást indítottak egy hét alatt

Több mint 170 szabálysértést tárt fel a magyar rendőrség az Aquapol nevű európai vízi rendészeti szervezettel összehangolt, 13 tagországban egyidejűleg tartott egyhetes akció során, amelyen fokozottan ellenőrizték a veszélyes anyagok és a hulladékok szállítását - mondta Tóth Zoltán, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Vízirendészeti Rendőrkapitányságának vezetője vasárnap Budapesten.

mti

A Duna teljes magyarországi szakaszán zajló razzia eredményeiről szólva kiemelte, hogy kedden csempészet miatt lefoglaltak 36 ezer liter gázolajat, illetve azt a hajót is, amelyen ezt szállították, és egy okmányhamisítási ügyet is ezen akció  keretében derítettek fel. Több mint hatszáz hajót ellenőriztek, a munkaügyi hatóság pedig egymillió forint bírságot szabott ki - fűzte hozzá. Tóth Zoltán az MTI-nek elmondta, hogy az idén ez volt a harmadik  vízi rendészeti akció, amelyet az Aquapol 13 európai tagja - köztük Magyarország - egy időben végez a Rajnán, a Dunán és a tengereken.

Az magyarországi akcióban Tóth Zoltán tájékoztatása szerint több társszervezet, így a vám- és pénzügyőrség, a Bevándorlási és  Állampolgársági Hivatal, valamint a hajózási és munkaügyi hatóságok  is közreműködtek. A kapitányság vezetője a tapasztalatokat összegezve elmondta,  hogy érdemes akciókat tartani, mert érezhetően csökken a razzia után a szabálysértések száma. Magyarország 2005-ben csatlakozott az öt éve alakult Aquapolhoz, az európai vízi rendészeti szervezethez, amely a Duna és a Rajna, illetve több ország tengeri vízi rendészetét fogja össze.

Ezek is érdekelhetik