Hírek

2008.10.19. 12:30

Csúcsformában a magyar irodalom

Vasárnap ér véget a világ egyik legjelentősebb könyves seregszemléje a Frankfurti Könyvvásár, a Majna-parti városban 100 országból 7373 kiállító képviselteti magát, mégpedig összesen 402 ezer kötettel 172 ezer négyzetméteren.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="465"] Jövőre Kína lesz a díszvendég, standjuknak idén is csodájára jártak
[/caption]A legnagyobb kiállító ezúttal is a házigazda Németország. Nagy számban érkeztek Frankfurtba kínai kiállítók is, mintegy készülve arra, hogy Törökország után, jövőre Kína lesz az irodalmi seregszemle mellett jelentős üzletkötések helyszínéül is szolgáló frankfurti vásár díszvendége. Magyarország továbbra is a világ élvonalához tartozik, az 1999-es díszvendégség óta ugyanis a világ felfeldezte a magyar irodalmat, Márai Sándor, a Béke-díjas Esterházy Péter, a Nobel-díjas Kertész Imre mellett mára Dragomán György, Darvasi László, Bartis Attila meghódította a nyugat-európai közönséget - mondta lapunknak Zentai Péter László, a magyar standért felelős Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatója.

Az idei vásár azonban a díszvendégről Törökországról szólt, nagy figyelem kísérte a 2006-ban Nobel-díjat kapott Orhan Pamuk minden megszólalását, különösen annak fényében, hogy egy török nacionalista széttépte a vásáron Kurdisztán térképét. A mai zárónapon adják át a német könyvszakma békedíját. A német alkotmányozás bölcsőjének számító Paulskirchében rendezendő "ünnepség" idei kitüntetettje Anselm Kiefer német születésű, de Franciaországban élő és alkotó festő, illetve szobrász lesz. Személyében először kapja képzőművész az 1950-ben alapított díjat.

Ezek is érdekelhetik