Hírek

2008.10.30. 13:19

Marion Jones: dopping nélkül is nyertem volna

„Úgy gondolom, dopping nélkül is tudtam volna nyerni” – mondta hat hónapos börtönbüntetése utáni első interjújában a sydneyi olimpián szerzett öt érmétől megfosztott sprinter, Marion Jones.

BAMA

Az Oprah Winfreyvel folytatott beszélgetése során a 33 éves atléta elárulta, hogy többször átéli újra nagy futásait, s rendszeresen felteszi magának a kérdést, mi lett volna szerek nélkül. Mint mondta, többnyire arra a megállapításra jut, hogy azok nélkül is győzni tudott volna. Jones a beszélgetés során ismét hangsúlyozta, hogy 1999 és 2001 között, amikor a San Franciscó-i BALCO laboratórium által készített „a tiszta” nevű doppingkoktélt használta, nem tudta, hogy tiltott szert vesz be. „Sohasem doppingoltam tudatosan” – hangoztatta a kétgyermekes anya, hozzátéve, hogy éppen ezért döntött úgy, hogy hazudni fog a BALCO laborral kapcsolatos nyomozás során tett vallomásában.

A 2000-es sydneyi nyári játékokon három arany- és két bronzérmet  nyert sportolónak a börtönben a gyerekei és férje, a korábbi kiváló bahamai sprinter, Obadele Thompson hiányzott a legjobban, illetve a  legnagyobb fájdalma, hogy mindkét gyermek születésnapjáról lemaradt. Az interjú után Victor Conte, a BALCO laboratórium korábbi vezetője, aki szintén volt négy hónapig börtönben, e-mailt küldött  többek között a Reuters hírügynökségnek, melyben felháborítónak tartja Jones doppingolással kapcsolatos szavait. „Hihetetlen, hogy még mindig nem mond igazat. Ami elég, az elég.  Jones tudta, mit vesz be, és a hazugságai miatt már börtönben is  ült” – áll a levélben. Az atléta Oprah Winfrey kérdésére, hogy Conte hazudott-e, amikor azt állította, hogy többször az ő jelenlétében fecskendezett be magának különböző tiltott anyagokat, csak annyit felelt, hogy hazudott.

Ezek is érdekelhetik