Hírek

2010.01.29. 15:16

Megnyirbálnák Bernanke jogosítványait

Az amerikai jegybank jogosítványainak megkurtítását célzó törvényhozási kísérletekkel és a válság szelídülése által megkívánt monetáris politika finomra hangolásával is meg kell küzdenie Ben Bernankénak, akit tegnap a szenátus újabb négy évre a Fed elnökévé választott.

Világgazdaság Online

A jegybankkal kapcsolatos társadalmi és politikai bizalmatlanság erősödését jelzi, hogy Bernanke 30 ellenszavazatot kapott a száz tagú szenátusban: erre 1978 óta, amikor a felesőházi megerősítés intézményét bevezették, még soha nem volt példa.


A szenátorok közül sokan azt vetették Bernanke szemére, hogy a Fed által levezényelt válságkezelő intézkedéseknek a Wall Street volt a haszonélvezője, támogatói szerint viszont azokra a gazdaság egészének szüksége volt. Az elmúlt időkben különösen nagy vitát váltott ki a jegybank szerepe az AIG és a Citigroup megmentésében.

Bernanke azért is kapott bírálatokat, mert 2002 és 2005 között a jegybank monetáris tanácsának tagjaként része volt annak a laza politikának a kialakításában, amely - a kritikusok szerint - a kamatlábak túlságosan hosszú ideig túlságosan alacsony szinten tartásával hozzájárult az ingatlanpiaci buborék létrejöttéhez.

Ezek is érdekelhetik