Hírek

2010.01.22. 22:16

Rettenetesen játszott és simán kikapott a magyar válogatott

A csoport leggyengébb tagjának tartott Csehország rommá verte Magyarországot az ausztriai Európa-bajnokságon, így Csoknyai István együttese nem jutott tovább a középdöntőbe.

K. Mayer András

Hiába fogadkoztak a válogatott játékosai, és hiába tombolt több ezer magyar szurkoló a lelátón. A pályán nem az történt, amit Csoknyai István együttese szeretett volna.

Apéntek esti mérkőzésen egy döntetlen is elég lett volna a továbbjutáshoz, hiszen a csehek eddig egyetlen pontot sem szereztek, míg Gálék a franciák elleni döntetlennel előrébb jártak. Sajnos az ellenfél pontosan tudta, hogy életre-halálra megy a játék, győznie kell. Az első húsz percben úgy faképnél hagyott minket Csehország, hogy azt rossz volt nézni, elhúzott 13-8-ra.

Elsősorban azért, mert a magyar válogatott teljesen hatástalanul védekezett, míg a túloldalon Galia mindent fogott: a Lemgo kapusa teljesen padlóra küldte klubtársát, Ilyés Ferencet, aki képtelen volt neki gólt lőni, de a többi magyar sem járt sokkal jobban. A helyzet akkor változott meg, amikor Császár Gábor és Katzirz Dávid is pályára lépett – vezetésükkel és góljaikkal 13-13-nál egyenlítettünk, s a félidőt csak egygólos hátrányban zártuk.

Ekkor joggal bíztunk benne, hogy a lendület megmarad, s a magyar csapat legalább a döntetlent kiharcolja. Nagyot tévedtünk. Néhány perc elteltével megint a csehek mentek négy-öt góllal, s a pályán ugyanaz történt, mint az első félidő elején: ziccereket hibáztunk, labdákat adtunk el, miközben gyakran lajhár módjára védekeztünk. Főleg Filip Jichával szemben, a csehek sztárja, a Kielben játszó balátlövő szétlőtte a magyar kaput, összesen 13-szor talált be. Elintézett minket, de hozzá kell tenni, nem csak ő, az egész cseh csapat jól kézilabdázott. Ahogy azt a tét megkívánta.

A magyar válogatott rettenetes produkciót nyújtott, s nem is érdemelt volna továbbjutást. A helyszínen lévő szurkolók fütyültek – teljes joggal.
„El tudnék süllyedni szégyenemben” – nyilatkozta a meccs végén Gál Gyula. Legalább kellően önkritikus volt.
A magyar csapat számára így véget ért az Európa-bajnokság, hiszen csoportjának utolsó helyén végzett.

Csehország-Magyarország 33-26 (14-13)
Gól: Jicha 14/1, Filip 11/2, Nocar 5, Vitek 2, Vrany 1, illetve Császár 6, Katzirz 5, Törő 3, Krivokapics 3/3, Laluska 2, Zubai 2, Iváncsik G. 2, Gál 2, Iváncsik T. 1

A D-csoport végeredménye

1. Spanyolország 5 pont
2. Franciaország 4
3. Csehország 2
4. Magyarország 1

Ezek is érdekelhetik