Hírek

2010.04.13. 15:04

Ki mire szavaz a második fordulóban?

A választók mintegy tíz százaléka az utolsó pillanatban döntötte el, hogy melyik pártra, képviselőjére ikszeljen. Ez is a mostani választások első fordulójának egyik érdekes jelensége. A másik, hogy a korábbiaknál ezúttal több fiatal vett részt a voksoláson.

Világgazdaság Online

A vasárnapi választás eredménye újraírta az alapjaiban a rendszerváltoztatáskor kialakuló pártstruktúrát. A Forsense választás napján végzett közvélemény-kutatásából kiderül, hogy ez a változás milyen dinamikával zajlott az utóbbi hónapokban és milyen választói mozgások történtek még az utolsó pillanatokban is.

Mivel a kutatás során megkeresett választópolgárokat már egy hónappal korábban is válaszoltak egy közvélemény-kutatás kérdéseire, követni lehet azt is, hogy a pártok között hezitáló szavazók végül merre mozdultak az utolsó napon. A felmérés egyik fontos tanulsága, hogy a választópolgárok mintegy 10 százaléka szinte az utolsó pillanatban döntött egyik vagy másik politikai erő mellett. A felmérés/elemzés egyenként is végig veszi a pártokat.

MSZP

A legszűkebb szimpatizánsi körre olvadt MSZP szavazóinak közel 90 százaléka mondta azt, hogy mindig is a szocialistákra szavazott, azaz: szinte egyáltalán nem tudtak új szavazókat mozgósítani. A párt szavazóinak kétharmada 55 évnél idősebb, s közel kétharmaduk nő. A szocialista bázis alacsonyabban kvalifikált az átlagnál, szavazóik fele szakmunkás végzettségű vagy legfeljebb 8 általánost végzett.

Fidesz

A Fidesz is meglehetősen sok „régi” támogatóval rendelkezik: vasárnapi szavazóinak kétharmada mindig is rá voksolt, s csak egytizede döntött az utolsó egy hónapban a Fidesz mellett. Ebben a körben egyébként azok vannak többségben, akik a Fidesz és a Jobbik között hezitáltak az utolsó pillanatig. A Fidesz minden életkori csoportban hasonló támogatottsággal rendelkezett a választáson, a legtöbb támogatót azonban a 45 és 54 év közöttiek körében tudhat maga mögött.

Ezek is érdekelhetik