Hírek

2010.04.16. 14:13

Oszkó önkormányzati reformot vár a Fidesztől

Nagyon szeretném hinni, hogy a következő parlament a megalakulását követően már belevág olyan további intézményi reformokba, amelyek elemi feltételei az ország további felzárkózásának – írja a Világgazdaság blogjában Oszkó Péter pénzügyminiszter.

Világgazdaság Online

A miniszter szerint ezek közül az első lenne az önkormányzati reform. Bízik benne, hogy ezért lesz a címlapon az önkormányzatok témája és nem azért, mert a reform esetleg mégsem valósul meg, akár úgy is, hogy a tudottan többségében ellenzéki vezetésű önkormányzatok másra akarnák hárítani a felelősséget saját korábbi, még válság előtti, sokszor spekulatív jellegű eladósodásukért.

Az IMF nyújtotta pénzügyi segítséggel kapcsolatban a pénzügyminiszter úgy fogalmaz: úgy gondolja, hogy az IMF/EU csomagot keverik az emberek az államadósság növekedésével. Bár egyébként az is összességében csak 20 milliárd euró volt, amiből egyébként az ország 14 milliárdot hívott le, a többit nem használta fel (az új kormány lényegében nem is hívott le IMF hitelt, csak a korábbi, illetve az új kormány idején egyszer még az MNB).

Viszont – mint kommentjében írja – a lehívott hitelekből nagyrészt a korábbi államadósság refinanszírozása történt, azaz a lejáró állampapírok visszafizetésére az ország nem új állampapírokat bocsátott ki (mert arra nem volt elég kereslet, ezért kellett az IMF-hez fordulni), hanem a lehívott forrásokból fizette vissza (illetve lejárat előtt is vásárolt vissza állampapírokat). A különbség annyi, hogy az államadósság egy része jelenleg nem a piaci alapon állampapírt vásárló kötvénytulajdonosokkal, hanem az IMF-fel és az EU-val szemben áll fenn. De ettől még nem nőtt az államadósság a lehívott hitellel, mindössze annyival, amennyi a tavalyi költségvetési hiány volt – szögezte le Oszkó Péter.

Ezek is érdekelhetik