Hírek

2010.07.29. 12:07

Négymillió eurót nyertek a hazai kerecsensólymok

Összesen 250 millió euróval segíti az Európai Bizottság a környezet- és természetvédelmi célokat szolgáló LIFE+ program 210 új projektjének megvalósítását. A magyarországi kerecsensólymok 4 millió euró támogatást kapnak az Európai Uniótól.

Világgazdaság Online

A nyertes projektek együttesen 515 millió eurós fejlesztést jelentenek a természetvédelem, a környezetvédelmi politika, valamint a hozzájuk kapcsolódó tájékoztatás és kommunikáció területén Európában. A népszerű uniós program harmadik pályázati kiírására az EU 27 tagországának állami és magánszervezeteitől több mint 600 projektjavaslatot nyújtottak be. A nyertesek között van Magyarországról a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság pályázata, amely a kerecsensólyom (Falco cherrug) populáció stabilizálását és megerősítését szolgáló európai intézkedések láncolatába illeszkedik be.

A LIFE+ program a környezetvédelmi projektek finanszírozására szolgáló pénzügyi eszköz az Európai Unióban, amely a 2007-től 2013-ig terjedő időszakra 2,143 milliárd eurós kerettel rendelkezik. Az Európai Bizottság évente egyszer tesz közzé pályázati felhívást.

A program az olyan kiemelkedő minőségű, újszerű projekteket támogatja, amelyek magas szintű hozzáadott értéket jelentenek az EU számára – hangsúlyozta Janez Potočnik környezetvédelmi biztos az eredményhirdetéskor. Megítélése szerint az új nyertes projektek nem csupán a környezet megőrzéséhez és javításához járulhatnak jelentősen hozzá, hanem a fő környezetvédelmi kihívásokra is ráirányítják a figyelmet Európa-szerte, különös tekintettel a biodiverzitás csökkenésére, a vízhiányra és az éghajlatváltozásra. A 2009 novemberében lezárult pályázati felhívás keretében a program három - LIFE+ természet és biodiverzitás, LIFE+ környezetvédelmi politika és irányítás és LIFE+ információ és kommunikáció – területére kértek javaslatokat.

A LIFE+ természet és biodiverzitás témakörbe tartozó projektek a veszélyeztetett fajok és élőhelyek védettségi állapotának javítását szolgálják. Ide sorolható a magyar projekt is, amely 4 millió eurós uniós támogatásban részesül. Az Európai Bizottság a benyújtott 194 pályázat közül 84 projektet minősített nyertesnek. Ezek 24 tagállamban összesen 224 millió eurós befektetést képviselnek, amelyekhez mintegy 124 millió euró támogatást biztosít az EU. Itt a támogatott javaslatok nagy többsége - 74 projekt - olyan természetvédelmi program, amely hozzájárul a madár- és/vagy az élőhelyvédelmi irányelv végrehajtásához és a Natura 2000 hálózat fenntartásához. A fennmaradó tíz projekt a biodiverzitáshoz kapcsolódik. Ez a LIFE+ program új kategóriája, amely a biodiverzitással kapcsolatos szélesebb körű kísérleti projektekkel foglalkozik.

A LIFE+ környezetvédelmi politika és irányítás keretében olyan kísérleti projektek megvalósítására kerül sor, amelyek innovatív szakpolitikai ötletek, technológiák, módszerek és eszközök fejlesztéséhez járulnak hozzá. Az Európai Bizottság a benyújtott 308 javaslat közül 116 támogatásáról döntött. A 17 tagállamból kiválasztott projektek összesen 278 millió eurós befektetést jelentenek, ezek finanszírozásához az Európai Unió mintegy 120 millió eurót biztosít. A legnépszerűbb terület a benyújtott pályázatok száma alapján a hulladékgazdálkodás és a természeti erőforrások (20 projekt). Ezt követte a vízgazdálkodás és az innováció (17-17 projekt). A fennmaradó 62 projekt különböző témákkal foglalkozik, többek között a levegővel, az éghajlatváltozással, az erdőkkel, a zajártalommal, a talajvédelemmel és a városi környezettel.

A LIFE+ információ és kommunikáció környezetvédelemi kérdésekkel kapcsolatos ismeretterjesztő és figyelemfelkeltő projekteket, valamint az erdőtüzek megelőzését szolgáló képzéseket és tudatosságnövelő intézkedéseket foglal magában. A benyújtott 113 javaslat közül itt 10 projektet támogat az EU, többek között a biodiverzitás, klímaváltozás, hulladék- és vízgazdálkodás témaköreiben. A 7 tagállamban megvalósuló, összesen 12,9 millió eurós befektetést jelentő projekteket az EU mintegy 6,3 millió euróval támogatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!