Hírek

2010.08.27. 15:08

2020-ban a világ: több ezer számítógép vesz majd körül bennünket

A szellemi munka egy része automatizálódik, de nagyobb hányada továbbra is emberi felügyelet alatt marad

VG

A technológia, az információáramlás, a humánerőforrás területén és a vállalati szervezetekben jelentős változásokat prognosztizál a Knowledge Work 2020 címmel elkészült tanulmány. A Xerox innovációs csoportja által készíttetett felmérés azt vizsgálta, hogy milyen irányba változik az emberek és a vállalatok munkához fűződő viszonya a következő tíz évben.

A tanulmány megállapítása szerint technológiai szempontból 2020-ban az embereket már szó szerint több ezer számítógép veszi körül. Az olcsóbbak darabonként akár egy centért is megvásárolhatók lesznek, míg az ezer dollár értékű számítógépek már 1000 GHz-es sebességet is kínálnak, miközben a processzorok megközelítik az emberi agy teljesítményét. Az internetre kapcsolódó, egyszerű és intelligens felhasználói felületű számítógépek szinte minden használati cikkbe beépülnek: gépekbe, bútorokba, épületekbe, ruhákba, sőt még az emberekbe is a biocsipek révén. Utóbbiak arra is alkalmasak lesznek, hogy a csip tulajdonosának adatait naprakészen tárolják és szükség esetén továbbítsák.

A valós és a digitális világot finoman kötik össze a virtuális és a kibővített személyes valóságok, amelyeket az internet révén teremthetünk meg. A kibővített valóságok használatával egyszerre több helyen is jelen lehetünk ugyanabban az időben, és aktív résztvevőivé válhatunk egyszerre több, tőlünk földrajzilag távol zajló eseménynek, cselekménynek. Ennek köszönhetően képesek leszünk rögzíteni és a világ bármely pontjára eljuttatni bármilyen adatot vagy élményt – legyen az valós vagy virtuális. Ez azt is jelenti, hogy bármikor és bárhol hozzáférhetünk az emberi és gépi logikához és az azok által felhalmozott tudáshoz.

A beépített arc-, mozdulat- és beszédfelismerő rendszerek révén a számítógépek néhány emberi gesztus felismerésére is képesek lesznek. Következésképpen automatizálni tudják az egyszerű munkafolyamatokat, és önálló döntéseket is hoznak. Ugyanakkor az intelligens gépekben rejlő tudás továbbra is élő emberek közreműködésével válik elérhetővé. Az emberektől és a hálózatokba szervezett gépektől érkező adattömegek várhatóan növelik az információs túlterheltség problémáját, bár lesznek olyan hatékonyságnövelő műszaki megoldások is, amelyekkel a rendszerek eddig nem tapasztalt átláthatóságát és irányítását teszik lehetővé.

A rutinmunkák automatizálódásáról és további érdekes részletekről itt olvashat

Ezek is érdekelhetik